Mananca pe indelete ca sa fii sanatos

Mananca pe indelete ca sa fii sanatos

0 165

„Mananca mai incet, nu te indopa asa, in viteza”, aceste cuvinte ale mamei au fost auzite de multi dintre noi in copilarie, fara sa intelegem cat adevar contineau. Si asta pentru ca mancatul intr-un ritm rapid creste riscul unei supraponderabilitati. La aceasta concluzie au ajuns oameni de stiinta de la Osaka University si de la Universitatea din Nottingham, dupa un studiu facut asupra a 3.000 de subiecti. A fost studiata relatia dintre viteza de mancare, sentimentul de satietate si supraponderabilitatea.
Aproape jumatate dintre subiecti inclinau sa manance repede, iar in acestia 84% barbati si mai mult de jumatate femei tindeau spre supraponderabilitate fata de cei care mancau in ritm normal.
Se stie ca senzatia de saturatie apare abia dupa 20 de minute, asa incat cei care mananca in viteza prezinta o tendinta mai mare de ingrasare fata de ceilalti.
Mancatul intr-un ritm normal insa, dupa cum este prezentata problema in „British Medical Journal”, are o influenta pozitiva asupra greutatii corporale. De aceea este bine ca, pentru a nu fi obligat la mancat repede, fiecare sa-si rezerve suficient timp pentru aceasta indeletnicire. Se recomanda o buna masticatie si abia dupa aceea inghitirea. Cei care nu se pot abtine de la mancatul rapid sunt sfatuiti sa-si impuna un ritm moderat, de preferinta asezandu-se la o masa cu altii care mananca ponderat, Este bine ca, in timpul mesei, cei cu probleme sa nu citeasca sau sa priveasca la televizor, la o liniste in timpul mesei contribuind si o atmosfera deconectanta.
Incercati si dumneavoastra, daca stiti ca va grabiti cu mancatul!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.