Mama – si tata – lor de profesori tunsi chilug

Mama – si tata – lor de profesori tunsi chilug

0 157

„Ia sa-ti mai vad carnetul de note!”. O cerere fireasca si necesara in relatia parinte-elev, in care primul este dator sa se intereseze cum invata odrasla, care trebuie la randul ei sa probeze ca nu-si pierde vremea degeaba la scoala. De luni, insa, elevii au scapat de transpiratia rece pe care o da oricarui scolar o intrebare ca asta. Situatia actuala din sistemul de invatamant a deturnat pana si aceasta naturala secventa de viata scolareasca. Cel care va cara carnetul de note, nu in ghiozdan, ci in poseta sau in servieta-diplomat nu va mai fi elevul, ci dascalul. Pentru ca, asa cum s-a hotarat la sedinta de ieri a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, profesorii nu vor mai trece notele elevilor in catalog, ci le vor nota in carnetele lor personale.
Elevii ar putea jubila ca au scapat de corvoada de a scotoci prin ghiozdane, prefacandu-se ca nu gasesc blestematul de carnet de note de fiecare data cand incaseaza cate un doi si lu’ tata i se nazare taman in ziua aia sa vrea sa-l vada. Pentru unii, bucuria ar putea continua zilele urmatoare, daca sindicalistii din invatamant vor decide prin referendum sa declanseze greva si sa blocheze cursurile. Nemultumirile dascalilor sunt alimentate de gafele comise de ministerele Muncii, Finantelor si Educatiei, cu ocazia pritocirii Legii Salarizarii Unitare. Oficialii ministerelor au fost nevoiti sa admita ca depunctarea profesorilor in grila de salarizare a fost o eroare umana, pe care (nu) s-au grabit sa o corecteze. Daca erau elevi, erau corigenti pana acum.
Confruntata cu perspectiva deloc roz a unui protest generalizat al profesorilor, ministresa Andronescu promite ca va plati dascalilor toate sporurile, desi are probleme cu asigurarea salariilor chiar si in forma ciuntita din Legea Salarizarii. In noile conditii, confruntarea reformelor Miclea-Andronescu, care isi disputa primatul in haosul din Invatamant, este mai sterila ca oricand. Mai interesant devine schimbul de posturi dintre elevi si profesori. Daca ultimii tot le cara carnetele de note primilor, nu mai trece mult pana cand vor veni cu parintii tunsi la scoala.
Pentru ca de mama – si de tata – lor de guvernanti si profesori se va vorbi intens si apasat pana la sfarsitul anului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.