Luna lui Florar in credinta populara

Luna lui Florar in credinta populara

0 188

Dupa cum ii spune si numele popular“Florar”, “Frunzar”, “luna ierburilor”), luna mai este luna vegetatiei abundente, prielnica muncilor agricole, pomicole si cresterii animalelor. Sarbatorile populare care marcheaza aceasta luna sunt: 1 mai: Armindeni, 12 mai: Sf. Gherman, 21 mai: Constantin Graur (Constandinu Puilor), 25 mai: Ioan Fierbe-Piatra.

Luna lui Florar
Luna mai indica, prin denumirile populare, timpul florilor (Florar, Florariu) si exuberanta vegetatiei Frunzar). Zicala populara “Mai e Rai” caracterizeaza cel mai propice timp pentru agricultura – suficient de calduros, precipitatii abundente, lipsite de grindina si piatra. Pe ogoare, in livezi, gradini si podgorii, activitatea este in toi. Sarbatorile populare din luna mai, putine cu data fixa, cuprind obiceiuri si practici sezoniere specifice primaverii. In primele zile ale lunii, taranii romani sarbatoresc Armindeni, sarbatoare dedicata zeului vegetatiei, protector al vitelor, cailor, holdelor semanate, viilor si livezilor. Obiceiurile specifice acestei zile sunt impodobirea cu ramura verde, substitut al zeului vegetatiei, a stalpilor portilor si caselor, a intrarilor in adaposturile vitelor si in alte anexe gospodaresti pentru protectia oamenilor si animalelor. Sambra Oilor este un alt obicei al lunii mai, prima mulsoare a turmei de oi urmata de o frumoasa petrecere campeneasca.
Numele lunii mai vine de la denumirea majores data de Romulus senatorilor romani. Grecii numeau luna mai Thargelion. I.L. Caragiale spunea in “Calendar” despre luna mai: “Monserii ‘ncep a-si umbri ceafa cu umbrelute albe. Se aseaza bai mixte la Nicopole si Sistov”.

Zodia Taurului
Pruncii ce se vor naste in aceasta luna vor fi vrednici a semana holde si a chivernisi casa. Iubitori de jocuri, buni, indrazneti, iubitori de adanci invataturi, veseli si iubitori de muzica. Cuviosi, la statura inalti si la fata curati, cu ochii frumosi, deschisi la minte. Cand vor ajunge la anii cei desavarsiti, se vor imbogati, se vor pleca mai mult la chipul cel duhovnicesc. Vor cauta sa aiba tot vorbe bune, dar nu vor multumi pe oameni cu faptele cele bune. Vor fi tacuti si tainici. Pe nimeni nu vor asculta ce i-ar invata si ar dori sa fie laudati de toti. Vor fi sangerosi si foarte suparaciosi, iar mania le va aduce mari pagube.

L.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.