Luna ianuarie – simboluri si semnificatii

Luna ianuarie – simboluri si semnificatii

0 1916
Zeul Ianus Prima luna a anului in calendarul gregorian si in cel iulian, este una din cele sapte luni gregoriene cuprinzand 31 de zile, ianuarie este numita dupa Ianus (Ianuarius), zeul roman al portilor, usilor, inceputurilor si sfarsiturilor. Infatisat cu doua fete privind in directii contrare, Ianus fusese astfel inzestrat de catre Saturn, pentru a privi atat catre viitor cat si spre trecut, spre anul sfarsit si cel nou inceput.
Granatul Piatra natala ( a nativilor) lunii ianuarie este granatul , o gema simbolizand constanta.Potrivit unor stravechi credinte , granatul ar avea calitatile de a opri hemoragiile , a vindeca bolile inflamatorii si a pune capat maniei si certurilor.Asezata sub perna, o piatra de granat era considerata a alunga cosmarurile si spiritele rele.
Garoafa Floarea nativilor lunii ianuarie este garoafa.Culorile florii de garoafa sunt incarcate cu urmatorul simbolism : alb = iubirea pura si norocul , rosu deschis = admiratia , rosu inchis = sentimente profunde de dragoste , violet = capriciu si spirit frivol , roz = multumire ori satisfactie.
Pinul, chiparosul si ulmul
Copacii lunii ianuarie sunt bradul sau pinul, chiparosul si ulmul. Atat bradul cat si pinul sunt reprezentari ale vietii eterne, sugerand calmul, linistea, credinta si integritatea.
Pinul, cu cele doua ace gemene, folosit ca decoratiune pentru nunti, ceste un simbol al vietii lungi si al uniunii de nedespartit a cuplului. In traditia japoneza, pinul alaturat trandafirului semnifica atractia sau dragostea contrariilor din conceptul Yin – Yang.
Pinul este masculin, indraznet, plin de vitalitate, iar trandafirul este feminin, incarcat de culoare, fragil, reprezentand iubirea, frumusetea si afectiunea.
Pinul continua si in zilele noastre sa fie folosit de catre evrei pentru confectionarea sicrielor, intrucat este un lemn scump si simbolizeaza calitatea esentiala a tot ce exista drept creaturi ale lui Dumnezeu. De asemeni, pinul este o emblema a gandirii lui Confucius. Simbolismul chiparosului include intelegerea rolului sacrificiului si este asociat cu Hades, zeul lumii subpamantene. In crestinism, chiparosul este un simbol al mortii.
Ulmul simbolizeaza demnitatea, credinta si loialitatea, dar si taria de caracter ori intuitia.
Floarea de cais japonez
Emblema florala a lunii ianuarie in China este floarea de cais japonez (Prunus Mume). Floarea de Prunus Mume, numit si “ume”, este un simbol atat al iernii cat si al vestirii primaverii si este considerata un exemplu al perseverentei si rezistentei in fata adversitatilor.
Floarea rosie de “ume’ este si un simbol al curentului kung fu “Moy Yat”. In China , asa-zisul cais japonez face parte, alaturi de pin si bambus, din “Cei trei prieteni ai frigului”, intrucat toate aceste plante infloresc in perioada de iarna. De asemeni, floarea de “umu” este unul din “Cei patru domni ai florilor” (ceilalti fiind orhideea, bambusul si crizantema), simbolizand nobilitatea.
Camelia
Simbolul floral japonez pentru ianuarie este floarea de camelie („Tsubaki”), reprezentata ca un herald al primaverii, dar avand si semnificatia de virute, fericire, fidelitate, bogatie, succes in afaceri, liniste si bucurie a vietii catre batranete.
Sursa: godessdiana88

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.