Lucruri care nu li se spun romanilor – Legea BNR nu corespunde cerințelor Comisiei Europene!!!
Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil proiectul de lege pentru limitarea numărului de mandate ale guvernatorului BNR,
„Prezentul proiect de lege propune completarea art. 33 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a asigura independența, eficienţa şi profesionalismul Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene.
În scopul aderării la zona monetară europeană, pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergență nominală, România trebuie să respecte și criteriul juridic, care prevede asigurarea independenței băncii centrale şi un înalt grad de profesionalism al Consiliului de administraţie. În prezent, România nu respectă acest criteriu. Legea de funcționare a BNR nu este corelată cu Tratatul Uniunii Europene și cu regulile Băncii Centrale Europene, Raportul asupra Convergenței din anul 2014 precizează în mod clar la pagina 131: «În ceea ce privește independența băncii centrale, au fost identificate o serie de incompatibilități și imperfecțiuni».
De asemenea, Comisia Europeană atrage atenția că art.33 din Legea BNR 312/2004 nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul Uniunii Europene întrucât permite participarea, chiar fără drept de vot, a ministrului de Finanțe și a unui secretar de stat din Ministerul Finanțelor Publice în cadrul ședințelor care stabilesc politica monetară a BNR și, prin urmare, au posibilitatea de a influența deciziile BNR.Sau macar de a o cunoaste…
Comisia Europeană solicită de doi ani de zile modificarea art. 3 din Legea BNR 312/2004, astfel încât să fie inclusă expres mențiunea că «Guvernul nu va căuta să influențeze sub nicio formă deciziile luate de membrii conducerii BNR». Legea 312/2004, în forma actuală, lasă loc politizării BNR, dar şi numirii în Consiliul de administraţie a unor persoane care nu au experienţa specifică cerută de acţiunile unei bănci centrale.
O instituție care se ocupă de politica monetară a țării trebuie să aibă la conducere un corp de experți în domeniu, cu o formare profesională de durată în domeniul științelor economice și cu o experiență deosebită în domeniul financiar, monetar, al instituţiilor de credit sau instituţiilor financiare nebancare.Corespunzator, membrii Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene trebuie să fie persoane cu autoritate și experiență profesională în probleme monetare și bancare (Protocol on the Statute of the European System of Central Banks and of The European Central Bank, Art. 11.2). Mai mult, la nivelul Băncii Central Europene mandatul membrilor Comitetului Executiv nu poate depăşi 8 ani. Este şi motivul pentru care prezenta propunere legislativă limitează la două numărul mandatelor în Consiliul de administraţie al BNR. Transparența și responsabilitatea sunt esențiale pentru eficiența politicii monetare și pentru creșterea economică, într-o economie de piață.
Având în vedere că România are ca țintă anul 2019 pentru aderarea la zona euro, iar timpul necesar pentru efectuarea procedurilor juridice, a recunoașterii din partea experților UE și cea a eventualelor corecții necesare este îndelungat, se impune de urgență alinierea legii BNR la cerințele Comisiei Europene”.
Propunerea legislativă arată astfel:
„Art. I – Art. 33 din Legea nr. 312 din 28 iunie 2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 582 din 30 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
1. La art. 33, după alin. (4) se introduc două noi alin. (41), (42) care vor avea următorul cuprins:
(41) Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să fie cetăţeni români, cu domiciliul în România, cu o reputaţie şi o pregătire profesională adecvată;
b) să aibă studii superioare de lungă durată în domeniul ştiinţelor economice sau juridice;
c) să aibă o experienţă profesională adecvată în domeniul financiar, monetar, sau instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la absolvirea studiilor prevăzute la lit. b);
d) să nu deţină funcţii în cadrul partidelor politice şi să nu deţină alte demnităţi publice sau funcţii private, cu excepţia activităţilor didactice din învăţământul superior.
(42) Mandatul membrilor Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României poate fi reînnoit cel mult o dată”.
Post Scriptum: De ce se impune , obligatoriu,adoptarea acestei propuneri legislative: In primul rand, pentru a scapa tzara de acest Mathusalem al finantelor romanesti, instaurat,de aproape un sfert de veac pe acel scaun,cel mai bine platit din Romania, Personajul are in istoricul profesional , uneori chiar penal al sederii dumisale , destule”bube”, vehiculate de presa ! Mai ales in perioada post-revolutie, cand Bancile statului (dar si niste „facaturi’ acceptate inadmisibil de Guvernator in piatza financiara ) cadeau ca popicele…Intre timp Isarescu se simte calare pe cai tot mai mari.Si ne-o explica chiar el,Mugur isarescu ,Guvernatorul re-re-re-re-ales pana in 2019 !!Cititi, Ciiti-l pe Isarescu: „Am acest dezavantaj al faptului ca… am capatat ceva experienta si, din aceasta cauza, am senzatia de deja-vu. Nu pot sa scap de ideea de ciclicitate. Si instinctiv, cand aud formulari despre “o noua ordine mondiala” sau unele chiar mai putin radicale, de tipul: “lumea nu va mai fi cum a fost“… Sau declaratii relativ belicoase, de tipul celei formulate de Ministrul de Finante german – care vorbea despre “criza sistemului anglo-saxon” si ca… “America va plati pentru aceasta criza” – ei, va spuneam, datorita experientei si senzatiei de deja-vu, tind sa dau fluiditate intregului proces.Lumea nu va mai fi cum a fost, pentru ca se schimba, asa cum s-a schimbat si atunci; nu prea stim ce se va intampla. S-ar putea, intr-adevar, sa fim la sfarsitul unei epoci mai indelungate si [la] inceputul alteia. (…) Exista intr-adevar ceva ce va schimba definitiv lumea. Si acest ceva s-a întâmplat în America. (…) ”. Deci acesta este marele secret al lui Isarescu .,.acel „ceva” din America! (d.d.r.)