Lucian Boia: Preș. Werner Iohannes ca si Ambasadorul american la Chişinău, a...

Lucian Boia: Preș. Werner Iohannes ca si Ambasadorul american la Chişinău, a făcut o afirmaţie corectă: Basarabia nu e România!!

1 231

„Declaraţia presedintelui care a iscat reacţii cel putin critice  este una corectă, spune istoricul Lucian Boia, într-un interviu pentru agenţia de presă Fekete News. ho.  Republica Moldova nu este România, pentru că a avut parcursul ei unic în istorie, diferit faţă de cel al României din care a făcut parte în cele două decenii interbelice. In ziua de azi „razboaiele” sunt purtate în mare parte prin branduri… faza cu tancurile este doar la… final!

Pentru americani, de ex. oameni deosebit de pragmatici, istoria incepe acum… 300 de ani, cam de cand au ei Declaratia de independenta; sa tina cont de fapte istorice petrecute acum maxim 500 ani… cred ca e prea mult pt ei! Deci cam de cand, datorita ghinionului istoric, si neputintei 
principatului Moldova sa ii apere, acesti moldoveni de atunci au incaput pe mana rusilor… și au evoluat diferit… de moldovenii ramasi la vestul Prutului.

Aceasta e iar o afirmatie corecta… pentru un american asta poate fi chiar numita istorie! Greseala e sa te exprimi… despre moldoveni si nu… cetateni moldoveni care in mod evident sunt diferiti de cetatenii romani… Sa ignori existenta moldovenilor dintre Carpati si Prut, sa le iei dreptul istoric de a se numi moldoveni, ca urmasi de drept ai principatului istoric Moldova, asta chiar ca spusa altfel e o mare greseala si ar trebui cerute clarificari.Din pacate chiar un ambasador american la Chisinau (si nu jurnalist de scandal !), chiar asta vroia …atunci sa transmita! Ca si Presedintele, zilele trecute !

Si da, moldovenii sunt romani deoarece, in 1859, din propria vointa si nesiliți de armate străine, si-au luat de comun acord cu muntenii, numele comun de români. Puteau sa se numeasca valahi sau daci... sau orice altceva… Dar asta nu le rapeste numele istoric de moldoveni si nici nu le da dreptul moldovenilor din estul Prutului sa se declare singurii indreptatiti sa poarte acest nume ...Deci doua popoare!

Toata tevatura asta porneste de la enorma „greseala” pe care a facut-o
Guvernul Petre Roman  din 1990 cand a recunoscut Republica Moldova sub actuala denumire. Deci două țări… implicit cum spunea presedintele, 
doua națiuni/popoare !! Atunci trebuia sa ii conditioneze pe ei ca Moldova sa isi ia alt nume…
Și acum ne miram cand constatam ca greselile se platesc !! „

COMENTARII

  1. Israel si cu USA care este o COLONIE JIDANEASCA vor sa rescrie ISTORIA OMENIRII in care RASHELA este singurul VAGIN al lumii

    Boia este un JIDAN si pregateste terenul pentru ISRAEL care vrea sa faca o noua Palestina in Europa. USA are 5 milione de JIDANI BORFASII care conduc guvernul si vor susutine foarte puternic ideia ca moldovenii din Basarabia nu sant romani. USA care este o COLONIE JIDANEASCAcare impreuna cu ISRAEL vor sa rescrie istoria dupa placul lor. Formarea ilegala a statului ISRAEL si incercarile JIDANILOR de a rescrie istoria omenirii va alimenta ANTISEMITISMUL, care pana acum a fost doar in povestile ZIARISTILOR JIDANI, si va duce la eliminarea toatala a acestor BORFASI.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.