Locurile cu taxa din universitati sunt decimate de criza economica

Locurile cu taxa din universitati sunt decimate de criza economica

0 172

Criza economica ataca si alte domenii ale vietii sociale, aparent, victime colaterale, cum ar fi invatamantul. La prima vedere, nu ar parea sa existe alte probleme in afara salariilor profesorilor care nu numai ca sunt mici, ci uneori lipsesc cu desavarasire.
Se pare ca invatamantul preuniversitar trebuie sa faca fata crizei economice care bate ca vantul de rau augur prin bancile amfiteatrelor.
Criza taie din numarul studentilor cu taxa.
Universitatile de stat si cele particulare anticipeaza ca in anul universitar viitor vor avea mai putini studenti in conditiile in care deja inregistreaza intarzieri la plata taxelor scolare.
Pentru anul universitar 2009 – 2010, Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE) va scoate la concurs un numar de locuri mai redus cu 600, pana la 4.200, iar reducerea vizeaza in principal locurile cu taxa.
„Este vorba de o criza financiara si in invatamant. In 2009, aproape toate variabilele de calcul ale veniturilor au traiectorii descendente. Pentru finantarea procesului propriu-zis de invatamant, veniturile vin atat de la bugetul statului pentru elevii la buget, cat si din taxele platite de studentii la taxa. Ne asteptam ca numarul studentilor inscrisi la taxa sa scada anul viitor, ca urmare a reducerii venitului disponibil al populatiei”, spune Ion Rosca, rectorul ASE.
Anul acesta, bugetul ASE este de 105 milioane de euro, din acesta aproape 70% provenind din taxe si sponsorizari, scrie Ziarul Financiar.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.