Limba straina si mintea ratacita

Limba straina si mintea ratacita

0 62


Recenta declaratie a presedintelui Basescu privind studierea limbii oficiale a statului ca limba straina m-a pus pe ganduri. Presupun ca a dorit sa sparga guvernul PNL-UDMR, prin ridicarea acestei chestiuni. Scormoniti, maghiarii ar forta mana premierului care daca accepta va fi pus la zid, daca nu ar accepta si-ar putea lua adio de la functie pierzand din sustinere.


Indiferent de scop, presedintele n-are nicio scuza, afara de o ratacire mai mult sau mai putin vremelnica.


Ca manualele ar trebui regandite pentru copiii de etnie maghiara este una, dar ca limba romana sa fie declarata de seful statului limba straina este o mostra de perversiune politica extrema. Mergand pe rationamentul prezidential vom ajunge in tara comuna sa nu ne mai intelegem unii cu altii. Si cred ca nu este bine pentru niciuna dintre parti. Si asa situatia e albastra, nu zic verde. Am intalnit oameni minunati, aflati in functii de conducere in localitati preponderent maghiare care nu au reusit sa completeze un CV pe romaneste ori nu au putut raspunde la niste intrebari simple privind localitatile pe care le conduc.


Am trait situatia penibila in care, la un Oficiu Vamal din judetul Covasna, eu intrebam romaneste si primeam raspunsuri in limba maghiara, iar la Registrul Comertului din Miercurea Ciuc mi s-a reprosat ca locuiesc in Brasov si nu stiu ungureste si am fost la un foarte mic pas de a mi se refuza niste servicii din acest motiv. Daca acestor oameni le bagi in cap ca limba romana e limba straina, aidoma japonezei, care va fi rezultatul? Bun in niciun caz. Sfidarea ar merge mult mai departe decat acum, cand si cei care stiu bine romaneste se prefac a nu sti limba.


Cat despre dificultatea asimilarii limbii romane, problema mi se pare falsa. Am avut colegi si amici maghiari care vorbeau la perfectie ambele limbi si erau chiar mandri de acest bilingvism, la fel cum am cunoscut si persoane care cu greu articulau cateva cuvinte pe romaneste, ori persoane care vorbeau ostantativ stricat pentru a-si dezvalui identitatea etnica. Este o problema de abordare personala.


Declaratia presedintelui, pe langa ca ma uimeste, daca este sincera, mi se pare cam …funky. Nu ma certati ca folosesc acest cuvant, dar daca tot e romana limba straina, nu e voie sa folosesc o limba ceva mai oficiala?


?


Bianca Sorescu


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.