Liliecii, o problema la Brasov

Liliecii, o problema la Brasov

0 244

Dupa cum am mai relatat, zilele trecute un bolnav internat la Spitalul de Pneumoftiziologie din localitatea Sanpetru a fost muscat de un liliac la mana. Barbatul a povestit apoi ca a omorat liliacul cu o ranga de fier, apoi l-a aruncat pe geam. dupa care cadavrul mamiferului zburator a fost preluat de medicii sanitar-veterinari, iar in urma analizelor de laborator a reiesit ca acesta era turbat. Drept urmare, pacientul a fost internat la Spitalul de Boli Infectioase.
Drept urmare, Directia Sanitar-Veterinara Brasov a luat cateva masuri pentru combaterea rabiei, prima fiind aceea de instituire a carantinei de gradul III in comuna, urmand organizarea unei campanii de identificare a posibilelor cuiburi cu lilieci si pornirea unei campanii de vaccinare a cainilor si pisicilor din localitate, animale care ar putea raspandi cu usurinta boala, cu plecare din zona de amplasare a spitalului.

Din pacate este greu sa se gaseasca solutii in privinta liliecilor. Devenind deja o zona periculoasa din cauza acestora, mamiferele ar trebui supravegheate. Doar ca in acest punct intervine o mare problema.
In conditiile in care Serviciul Public de Gospodarire a Animalelor (SPGA) nu are in atributii monitorizarea chiropterelor, adica a liliecilor, iar acestea trebuie capturate, DSV se straduieste sa contacteze Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania (APLR), potrivit spuselor directorului DSV, dr. Ioan Coman.
„Pentru a elimina pericolul raspandirii virusului, intrucat numarul lor in zona este semnificativ, liliecii ar trebui capturati si monitorizati. Doar ca nu reusim sa contactam pe nimeni de la respectiva asociatie, care are sediul in Satu Mare. Totusi, noi insistam, intrucat trebuie sa gasim o solutie de capturare sau de indepartare a acestora in cel mai scurt timp”, a declarat medicul.
La nivel national, animalele sunt supravegheate de o asociatie a protectiei animalelor care sustine ca liliecii sunt protejati si prin lege din cauza scaderii efectivului lor in toata Europa.
Asadar, fara acordul si sprijinul APLR, prea multe optiuni de indepartare a liliecilor din zona nu se intrevad, la fel fiind imposibila impiedicarea raspandirii rabiei in randul acestor mamifere zburatoare, mai ales ca ele isi duc traiul noaptea. Sa speram ca vor veni pana la urma ceva specialisti de la Satu Mare, de la APLR, si problema va fi rezolvata inspre binele tuturor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.