LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 45

Istoria generala a Diavolului – Gerald Messadie
Dracul, Satana, Scaraotchi, Uciga-l Toaca, Diavolul. Mai multe nume pentru acelasi personaj, care ar putea chiar nici sa nu existe, dupa cum veti constata singuri citind incursiunea lui Messadie prin istoria reprezentarilor omenesti despre Diavol. Mai degrada „tapul ispasitor” primordial, pe seama caruia sunt puse toate pasiunile si pornirile condamnabile ale omului insusi, Dracul pare sa se fi nascut din nevoia omului de a-si nega responsabilitatea propriilor alegeri. Pentru ca, spune autorul, „Istoria este reprezentata doar de evenimentele reale, iar Diavolul n-a participat la nici unul. El este chiar scandalos de absent in marile momente ale veacurilor din urma. Nimeni nu i-a vazut vreodata nici coada, nici coarnele, nici in timpul Revolutiei franceze si nici in octombrie 1917. Nu a fost zarit nici la Hiroshima, nici pe Luna, nici in laboratorul lui Pasteur, nici in bunkerul lui Hitler. Ne asteptam sa apara in Cambodgia, pe vremea lui Pol Pot, si la Sarajevo, atunci cand femei si copii mureau sub gloantele partizanilor din acelasi oras. Nu s-a vazut in toate acestea decat exprimarea patimilor omenesti, precum si a urii”

Olimpia in Exil – Traian Ungureanu
O carte pe care debutul iminent al deja controversatei Olimpiade de la Beijing o face cu atat mai apetisanta. Un plonjeu in culisele unor intreceri pornite din Elada atletilor eroi si ajunse pana la noi cu un chip schimbat, pe care il interogheaza Traian Ungureanu.
Care sunt interesele umbroase si complicitatile care guverneaza olimpiadale moderne? Cand vom izbuti sa povestim pe intelesul tuturor intamplarile care i-au avut in centru pe Dobrin, Dumitrache si alti disparuti care ne-au luminat tineretea? Ce incendiu a mistuit mintea, geniul si firea lui Bobby Fischer? Cat de mult a suferit fotbalul englez dupa catastrofa aeriana din 1958 si cat de mult a avut el de castigat dupa sosirea lui Arsene Wenger la Londra? Ce ravagii face corectitudinea politica in rugbiul sud-african? Sunt cateva dintre intrebarile la care Traian Ungureanu raspunde cu farmecul si talentul cronicarului de inalta clasa.

V.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.