LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 133

Adevarata calatorie a lui Zahei – Marius Oprea
Procesul Rugului Aprine ramane, in analele istoriei romanesti drept unul dintre cele mai exemplare cazuri de represiune stalinista. Istoricul brasovean Marius Oprea este autorul unei investigatii tulburatoare menite sa faca lumina in cazul poetului anchezei declansate de autoritari impotriva poetului Vasile Voiculescu.
„Inculpatul Vasile Voiculescu […] a scris o serie de poezii pe teme mistice, care au caracter dusmanos fata de regimul de democratie populara din Republica Populara Romana. […] Inculpatul a recunoscut in instanta ca a scris o serie de poezii mistice, insa nu a urmarit sa ponegreasca regimul democratic popular din RPR. Tribunalul inlatura ca nesincere sustinerile inculpatului, facute in sensul de mai sus si retine in sarcina sa faptele comise. Fata de recunoasterile integrale facute cu ocazia anchetei penale, coroborate cu declaratiile celorlalti coinculpati, precum si cu materialele corp delict aflate la dosar, Tribunalul retine ca dovedite in sarcina sa faptele comise. Il condamna pe Voiculescu Vasile la 5 ani temnita grea si 5 ani degradare civica pentru uneltire contra ordinii sociale prin agitatie publica.”

Big Bang, Originea universului – Simon Singh
In 1992, satelitul COBE a trimis spre Pamant date legate de radiatia cosmica de fond, iar acestea au fost transformate in imagini ce au facut repede inconjurul lumii. Era cea mai veche marturie privind universul nostru, „semnatura lui Dumnezeu”, care scotea in evidenta infime variatii ale densitatii materiei din universul timpuriu — germenii galaxiilor si stelelor, in ultima instanta semintele din care am aparut si noi. Aceasta descoperire, considerata una dintre cele mai mari din toate timpurile, venea sa certifice valabilitatea modelului big bang: universul nu e etern si imuabil, ci s-a nascut dintr-o explozie si se afla in expansiune.
In Big bang, Simon Singh scrie istoria ideilor si modelelor pe care ni le-am faurit despre univers, de la desprinderea stiintei de religie si mit pana in prezentul cercetarilor prin sateliti. Copernic, Galilei, Einstein, Hubble, Gamow sau Hoyle sunt personajele unei povesti pasionante la care participam si cu mintea, si cu sufletul. Insa dincolo de povestire, admirabil construita, in cartea lui Singh gasim analiza fina a insasi conditiei cunoasterii stiintifice.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.