LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 69

Testamente tradate – Milan Kundera
Cunoscut mai degraba pentru romanele sale exceptionale, cehul Milan Kundera este insa un eseist sagace, inzestrat cu un extrem de ascutit spirit critic. In eseul de fata il preocupa soarta operelor marilor scriitori ori compozitori, odata intrate pe mana interpretilor.
Cu cat un scriitor sau un compozitor e mai mare, cu atat creste si tentatia interpretarilor abuzive: posteritatea risca sa-i falsifice opera de dragul scandalului biografic sau pentru a se conforma cliseelor artistice in vigoare. In Testamente tradate, Kundera urmareste in paralel evolutia romanului si a muzicii, iar exemplele sale tin de rascrucea artistica a secolului XX. Criticii pot ignora ce e pur si simplu literatura intr-o povestire de Hemingway doar pentru a o citi in cheia vietii scriitorului, dirijorii pot opera taieturi in compozitiile lui Stravinski fiindca asa li se pare lor ca „suna” mai bine. Testamentele tradate sunt avertismentul grav si ironic al lui Milan Kundera impotriva orbirii care insoteste indiscretia.

Inca o zi – Mitch Albom
Pornind de la intrebarea „Ce ai face daca ai putea sa mai petreci o zi alaturi de cei dragi?”, Inca o zi, cel de-al treilea roman al lui Mitch Albom, este o poveste tulburatoare despre cat de fragila si de puternica, in acelasi timp, este iubirea care ii leaga pe membrii unei familii. Fost jucator de baseball distrus de bautura si instrainat de familie, somer si falit, Charley „Chick” Benetto este un om sfarsit. Viata lui este atat de trista, incat, pentru el, singura solutie este sa isi puna capat zilelor. Coplesit de regrete, Chick se intoarce in oraselul natal, pentru a-si lua ramas-bun de la locurile unde a copilarit si a-si curma apoi viata. Insa revederea casei natale ii va rasturna toate planurile, pentru ca aici pe Chick il asteapta mama sa, a carei dragoste o refuzase de mult, pe cand era un adolescent furios. Din aceasta clipa, speranta barbatului infrant pare sa renasca. Va mai putea el reinnoda legatura cu fiinta care l-a iubit cel mai mult pe lume? Va avea el sansa sa ii puna intrebarile pe care nu a avut niciodata curajul sa i le adreseze? Va primi raspunsurile care sa il ajute sa-si refaca viata?

V.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.