LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 176

Critica americana n-a pregetat sa-l asemuiasca pe Selby cu Dostoievski, mizand pe rascolitoarea sondare a iadului in care eroii cartii se prabusesc, impreuna cu visele lor strivite de realitatea care nu-i accepta.


Ecranizarea din 2001 a romanului-cult Recviem pentru un vis, in regia lui Darren Aronofsky, cu Ellen Burstyn, Jared Leto si Jennifer Connely in rolurile principale, a primit doua nominalizari la premiile Oscar si Globul de Aur. A fost, cu siguranta, cea mai devastatore pelicula pe care am vazut-o destre ravagiile drogului, in care imaginea narcomanului este intrecuta in mizeria dependentei de praful alb doar de spectacolul jalnic al viselor sfaramate, fara sa fie neaparat prizate sau injectate in vena.
Visul american a murit de ceva vreme. Dar fiecare are propriul drog care-l ajuta sa viseze mai departe: heroina, televiziunea, mancarea — modalitati de a nu privi in fata realitatea cruda si neinduratoare. Recviem pentru un vis e povestea supravietuirii a patru oameni dependenti de iluziile care le dau forta de a continua inca o zi, inainte de a se prabusi inevitabil in infernul din ei insisi. Privirea naratorului patrunde pana in adancul sufletului omenesc pentru a aduce la lumina slabiciunile lor, nevoia de iubi si de a crede, speranta ca poate mai exista scapare si mantuire.


?


O istorie a Bibliei ebraice – Mihai Valentin Vladimirescu


Biblia ebraica a suscitat de-a lungul timpului vii dispute legate de aparitia si transmiterea textului sacru. Au circulat diverse teorii, de la cea a inspiratiei totale a Scripturii, potrivit careia Dumnezeu le-a sugerat scriitorilor biblici chiar si semnele vocalice ale alfabetului ebraic, pina la cea care considera Biblia o lucrare lipsita de inspiratie divina. Depasind aceste extreme, cercetatorii biblici, teologi si filologi, au aratat ca Scrierea Sfinta este rezultatul unor eforturi de generatii de a consemna si transmite cit mai fidel cuvintul revelat al lui Dumnezeu. Originile textului ebraic, diferenta dintre canonul ebraic si cel biblic crestin al Vechiului Testament, aparitia textului masoretic, pastrarea textului biblic in manuscrise si in principalele editii moderne ale Bibliei ebraice sint temele abordate in acest volum referential atit pentru studiile biblice, cit si pentru cele de filologie clasica.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.