LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 212

O mie de farame – James Frey


Considerat romanul cel mai complet al tinerei generatii americane, O mie de farame se mentine de? cincisprezece saptamani consecutiv pe primul loc in lista de bestselleruri pubicata de New York Times, cu vanzari de peste 4,5 milioane de exemplare.


Personajul James Frey, de douazeci si trei de ani, se intoarce acasa distrus: cu patru dinti lipsa, o gaura in obraz si scaldat in fluide corporale din cele mai viu colorate. Acest tablou violent este rodul unui maraton a trei ani de consum de crack si a zece ani de alcoolism. Internat la cel mai faimos centru de dezintoxicare din Minnesota (cu o rata de reusita de 17%), James inregistreaza verdictul doctorului ca va muri in cateva zile si se lupta pentru supravietuire. Felul in care Frey descrie mecanismul acelei „algebre a nevoii” e delirant, coplesitor. Foamea de viata si foamea de autodistrugere par a se hrani reciproc: „Vreau un pahar, vreau cincizeci de pahare. Vreau o sticla de tarie, cea mai curata, cea mai teapana, cea mai distrugatoare, cea mai otravitoare tarie de pe pamant. Vreau cincizeci de sticle de tarie. Vreau crack, murdar si galben si plin de formaldehida”. Personajele care populeaza sanatoriul — o prostituata de care James se indragosteste, un judecator federal, un fost campion la box — sunt un amestec viu de decadere si bunatate, iar de aici se nasc paginile cele mai pline de patos ale romanului.


?


Iisus contra Iisus – Gerard Mordillat, Jerome Prieur


Premisa de la care pleaca autorii este ca cititorul Evangheliilor se aventureaza de fiecare data pe un teren minat. Li se pare – cum ni se pare si noua de altfel, ca stiu/stim? istoria aceasta pe de rost: copilul care se naște intr-o iesle din Bethlehem, intre un bou si un magar, de Fecioara Maria, cea care-l tine la piept, de Iosif, tamplarul, tatal sau, de Magii veniti sa-l adore, de Ioan Botezatorul, botezandu-l in Iordan. Cei doisprezece discipoli, nunta din Cana, omul din Naza?reth care mergea pe ape, inmultea painile, vindeca bolnavii, savarsea miracole. Iluzia este ca de fapt, Iisus este ceea ce altii au facut din el. Este un personaj pe care literatura l-a acaparat.


Evangheliile nu se pun de acord nici asupra locului nașterii, nici asupra duratei activitatii lui Iisus, nici asupra identitatii discipolilor, asupra miracolelor, asupra procesului, nici asu?pra datei mortii sau a aparitiilor Sale. Cu toate ca poarta numele autorilor lor, Evangheliile n-au fost scrise dintr-un condei de numitii Marcu, Matei, Luca sau Ioan, care se presupune ca l-ar fi urmat pe Iisus pas cu pas, de la inceputul misiunii sale de propovaduire pana la rastignire.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.