LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 232

In asteptarea zorilor – Jean Delumeau


Aparuta anul trecut la Editura Polirom, cartea prestigiosului antropolog si istoric al religiilor francez este consacrata unei dezbateri profunde a vremilor delicate pe care le traim. Dupa ce scruteaza cu ochiul specialistului ultradocumentat formele imbracate de crestinism de-a lungul epocilor pe care le-a strabatut, autorul propune cititorului schita unui „crestinism pentru maine”, oferta ce da si subtitlul lucrarii de fata. Ca sa aflam de ce-ar fi nevoie de o altfel de forma de a trai sentimentul religios crestin, diferita de cea consacrata de istoria sa bimilenara, autorul ne propune intr-unul din capitolele cartii „Sa privim lucrurile altfel”. Pornind de la ideea ca religia crestina a avut intotdeauna forta de a se adapta schimbarilor continue din diferite epoci si spatii geografice sau culturale, Jean Delumeau propune o noua intelegere a crestinismului in contextul cultural actual. Optimismul generat de aptitudinile mimetice ale religiei crestine, exersate in convietuirea cu medii ostile, nu-l impiedica pe savantul francez sa se intrebe, si sa ne chestioneze si pe noi, inca din start, daca „Va muri crestinismul?”. Intrebarea reverbereaza amenintator chiar in aceste zile, cand un grup de cineasti exaltati cu veleitati de arheologi pretind intr-un documentar ca ar fi descoperit la Ierusalim cavoul familiei lui Isus, cu sicriele inscriptionate cu numele fiecaruia dintre ei, agresand Taina Invierii sau macar un minim bun-simt istoric.


Grijuliu sa nu ratam ceea ce el numeste „momentul reconcilierii”, Delumeau rezuma cunostintele sale de-o viata in materie de religiile lumii intr-un indemn la cooperare intre acestea, intelese ca diverse cai prin care Dumnezeu se dezvaluie omului. Armonizarea dintre pozitiile stiintei si ale credintei precum si redescoperirea fundamentului comun de doctrina si traditie al Bisericilor crestine sint alte solutii pentru a „intineri” crestinismul. Chiar si in conditiile in care lumea in sanul careia este practicat sufera constant de simpome de anchilosa la nivelul prejudecatilor.


?


?


Vulturul cu doua capete – James Twining


In timpul a ceea ce Statele Unite pastreaza in memorie drept Marea Criza, presedintele Roosevelt ordona distrugerea din trezorerie a monedei de aur stantate cu imaginea unui vultur cu doua capete. Efigia joaca inca din debutul cartii rolul unui indiciu-avertisment pentru intregul sirul de intamplari ce va urma: fiecare situatie mai are o fata ascunsa, pe care sunt chemati s-o dezvaluie eroii thriller-ului. Cinci astfel de monede fusesera insa pastrate in Fort Knox, stabilimentul considerat cel mai impenetrabil din lume. Pana cand niste indivizi le-au sustras chiar de sub nasul paznicilor si al sistemelor lor performante de supraveghere. Unul din banuti, valorand milioane de dolari, este descoperit in timpul unei autopsii in stomacul unui preot ucis in Paris. Agenta FBI Jennifer Browne si Tom Kirk, fost ofiter CIA convertit in hot de opere de arta, iau urma monedelor, unul ca sa-si relanseze cariera, iar celalalt ca sa-si pastreze libertatea si viata. Cursa incitanta care ii va duce de la Londra la Paris, de la Amsterdam la Istanbul, in cautarea hotilor si a legendarului Vultur cu doua capete, va scoate la iveala o conspiratie pe care nimeni nu o prevazuse.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.