Leusteanul (Levisticum officinale)

Leusteanul (Levisticum officinale)

0 168

Medicii din Grecia Antica au fost primii care au lasat insemnari despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leusteanului asupra digestiei, asimilatiei si sistemului nervos. In medicina populara romaneasca, el era folosit ca planta tamaduitoare pentru bolile de piept, digestive si pentru diferitele plagi, dar si ca planta magica pentru alungat ielele, zburatorii si alte spirite cu influente daunatoare. Mai ales tinerii, se spunea, trebuie sa consume leustean verde, pentru a creste puternici, pentru a fi feriti de deochi, de ispite si de toate relele.
Cateva dintre utilizari terapeutice ale leusteanului:
• Bai fortifiante: radacinile si semintele sale sunt recomandate de catre specialisti in special copiilor debili,.
• Indigestie, gastrita hipoacida – se iau inainte de masa cateva linguri de plamadeala de leustean in vin. De asemenea, se consuma ciorbe acre condimentate cu leustean crud din belsug, adaugat dupa ce mancarea a fost luata de pe foc.
• Scaderea apetitului alimentar – se mesteca 4-5 frunze proaspete de leustean cu jumatate de ora inainte de masa (nu mai devreme). Initial, administrarea leusteanului genereaza o senzatie de foame, insa la vreo zece minute, aceasta se calmeaza si apare o reactie opusa – de scadere a apetitului alimentar.
• Efect sedativ: este folosit si in tulburarile aparatului respirator, favorizand expectoratia. In bronsita, bronsita tabagica, tuse remanenta – se face o cura in care se bea un pahar de suc de leustean pe zi, in 2-3 portii. Tratamentul dureaza 2 saptamani minimum si se reia de cate ori este nevoie.
• Constipatie, colita de putrefactie – se consuma suc de leustean – un pahar pe zi, de preferinta dimineata. Daca sucul de frunze verzi de leustean vi se pare prea puternic, il puteti dilua cu putin suc de radacina de morcov.
• Ulceratii pe piele – Frunzele de leustean sunt indicate pentru ulceratii, sub forma de aplicatii locale. Frunzele de leustean se spala bine, se zdrobesc pe un fund de lemn, se invelesc in tifon curat si se aplica pe locul afectat. Cataplasma astfel obtinuta se tine vreme de o ora, dupa care se indeparteaza, iar portiunea tratata se lasa sa se zvante in aer liber.
M.P.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.