Leonard Orban a trecut de faza audierilor

Leonard Orban a trecut de faza audierilor

0 309

Luni dupa-amiaza, timp de trei ore, secretarul de stat Leonard Orban, desemnat de Romania pentru functia de comisar european pentru multilingvism, a fost supus audierilor in cadrul Comisiei pentru educatie si cultura. Posibilul comisar roman a declarat ca in mandatul sau isi propune sa promoveze invatarea limbilor straine in scoli pentru ca cetatenii Europei sa fie mai competitivi pe piata muncii.


Orban a vorbit in trei limbi – a inceput spunand cateva fraze intr-o franceza cam sovaitoare, a continuat mai ferm in engleza, iar restul audierilor a vorbit romaneste.


El a insistat insa ca unul din obiectivele sale daca va fi confirmat e sa-i incurajeze pe studentii si elevii europeni sa vorbeasca curent cel putin trei limbi. Alte idei pentru viitor privesc incurajarea subtitrarii filmelor, necesitatea ca europenii sa invete limbile principalilor parteneri comerciali – rusa, chineza, araba – dar si nevoia predarii limbilor europene pentru imigrantii care se stabilesc in tarile Uniunii. „Subtitrarea este un instrument folositor tinerilor pentru a invata limbi straine. In Romania avem un sistem de subtitrare a filmelor. Precizez ca nu e vorba de sustinerea acestui instrument printr-un demers legislativ, ci vom sustine transmiterea intre state a practicilor folosite in diferitele tari UE”, a spus Orban.


In general, el a respins ideea ca portofoliul atribuit lui e lipsit de greutate politica, repetand ca e vorba de un post important, care se ocupa de peste 1 la suta din buget si 15 la suta din personalul institutiilor europene.


Foarte multe intrebari venite din partea eurodeputatilor maghiari – dar nu numai – s-au referit la drepturile minoritatilor, in special la unguri si roma.


Livia Jaroka, prima eurodeputata de origine roma, membra a partidului FIDESZ din Ungaria, a remarcat ca saptamana trecuta in cadrul zilelelor portilor deschise la universitatea Babes Bolyai nu s-a permis nici macar ca semnele „interzis fumatul” sa fie in limba maghiara.


De fiecare data, raspunsul domnului Orban a fost general si defensiv. Alti europarlamentari au dorit asigurari ca limbile minoritare precum catalana vor primi statut oficial in Uniunea Europeana. Orban a amintit insa ca deciziile privind limbile oficiale sunt luate prin unanimitate de statele membre.


Comisia de cultura si cea pentru probleme constitutionale a Parlamentului European vor evalua marti audierile lui Orban.


Dar indiferent de competenta sa, problema viitorului comisar roman e aceeasi: domeniile acoperite de multilingvism – cultura si educatia – raman decizii nationale, unde competenta Comisiei Europene e foarte limitata.


?


?


Din primele reactii aparute la Bruxelles, din partea a doua importante grupuri din Parlamentul European, conservatorii si socialistii, reiese limpede ca Leonard Orban are mari sanse sa primeasca aprobarea pentru noul post.


Grupul politic al popularilor europeni din PE considera ca, prin raspunsurile sale, Leonard Orban a demonstrat ca este este competent si calificat pentru a fi comisar european.


Comisarul desemnat de Romania a fost prudent in raspunsurile date dar a sustinut in mod clar principiul subsidiaritatii in domeniul limbilor regionale si minoritare, fapt apreciat de reprezentantii PPE prezenti la audieri, sustin popularii europeni.


Europarlamentarul popular Erna Hennicot-Schoepges, care a condus audierile din partea PPE s-a declarat increzatoare in faptul ca Orban are toate calitatile.


?


Parlamentul European isi va da votul final asupra candidaturii lui Orban in sedinta in plen din perioada 11-14 decembrie, iar Consiliul UE ii va numi in mod oficial pe noii comisari numai dupa acordul Parlamentului.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.