Legislatia muncii din Romania si interesele unor cercuri de business

Legislatia muncii din Romania si interesele unor cercuri de business

0 145

Actuala legislatie din domeniul muncii a fost elaborata doar in favoarea unor anumite cercuri de business, drepturile sociale ale lucratorilor fiind omise din greseala sau cu buna stiinta, a declarat profesorul universitar Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii in perioada 1996 – 1999, cu ocazia prezentarii studiului de caz „Relatiile juridice de munca in Europa. Legislatie comparata. Studiu de caz: Franta, Marea Britanie, Spania, Suedia, Ungaria”.
Studiul de caz, realizat de Alexandru Athanasiu impreuna cu Oana Cazan si Ana – Maria Vlasceanu, face parte dintr-un proiect implementat de Blocul National Sindical si cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
„Primul lucru pe care dorim sa punem accent este faptul ca drepturile lucratorilor nu sunt obiectul negocierilor guvernelor. Drepturile sociale sunt universale si indivizibile si nu reprezinta un cadou din partea celor aflati vremelnic la putere. Tocmai de aceea, studiul de fata prezinta aspecte de pe piata muncii din cinci tari aflate in colturi extreme ale Europei, dar care dispun si de legislatii foarte diferite in domeniu. Daca in Franta exista un Cod al muncii completat de un set de reglementari, in Suedia Contractul Colectiv de Munca acopera toate drepturile si obligatiile lucratorilor”, a spus Alexandru Athanasiu.
Acesta a precizat ca studiul va fi completat in urmatoarele luni cu alte cinci rapoarte, ultimele doua urmand sa cuprinda informatii si solutii promovate de autori in scopul obtinerii unui progres pe piata muncii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.