Lege nerespectata

Lege nerespectata

0 65

Personal, nu ma dau in vant dupa medicamente. Cate o aspirina la vreme de stranut sau, in anii cand mai aveam dinti, algocalminul.
Trecand deunazi pe langa un chiosc de ziare mi-a sarit in ochi un titlu: “BATJOCURA Medicamente gratuite … cu plata”
M-am oprit si am incercat sa prind, asa cum era pus ziarul, cam despre ce este vorba. Am dedus ca farmaciile iti iau bani si cand te duci cu retete pentru medicamente gratuite, conform unui calcul imbarligat de Ministerul Sanatatii. Nu intru in amanunte pentru ca nu le cunosc, dar se pare ca acest minister al Sanatatii nu procedeaza sanatos in acest caz.
Dar cele vazute mi-au amintit cum sunt facute legile si cum sunt ele interpretate spre nerespectare de catre cei pusi sa le aplice. Si tot in legatura cu Sanatatea.
Exista Legea 189/2000, cea care confera refugiatilor pe motive politice – cei din Basarabia, Bucovina de Nord si Ardealul de Nord, cedat vremelnic – printre alte cateva mici drepturi, si gratuitate la asistenta medicala si medicamente.
La aceasta lege nu exista vreo anexa care sa numeasca ingradiri in drepturile conferite. Legea spune clar: cei indreptatiti beneficiaza de cutare si cutare si cutare. Simplu, clar si fara noduri.
Cunosc insa cazuri in care, cica din ordin de la minister, partea cu asistenta medicala si medicamentele gratuite nu se respecta intocmai, motivandu-se in fel si chip necesitatea platii unora dintre servicii, iar cat priveste gratuitatea medicamentelor, la multe dintre ele se pune stop si frana. Aceasta pe motiv ca nu sunt trecute pe lista de gratuitati.
Dar daca in lege scrie clar: gratuitatea serviciilor medicale si a medicamentelor, fara alte povesti-anexa?
Inseamna ca eu, cetatean platitor de procente din venit la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in plus beneficiind de drepturile conferite prin legea 189/2000, ar trebui sa primesc orice produs farmaceutic, chiar daca vreau aspirina, Viagra, ceai de musetel sau mai stiu eu ce. Este ceva logic.
Insa stapanii sanatatii noastre gandesc prin sferele nonsensului, aplicand gratuitatea oferita de lege doar la gratuitatea hotarata, dupa niste principii ciudare, de domniile lor.
Si nu este aceasta singura lege din tara noastra care se aplica stramb, pentru ca noi suntem prosti si nestiutori si nu avem curajul, mai ales in unele imprejurari, sa dam cu legile in capul celor care isi bat joc de noi in propriul lor interes.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.