Laszlo Borbely la New York

Laszlo Borbely la New York

0 101

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a deschis, luni, lucrarile celei de-a 19-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabila /CSD19/, la sediul Organizatiei Natiunilor Unite din New York, la evenimentul care se va incheia in data de 13 mai, participand si Ban Ki-moon, secretarul general al ONU. Aceasta este ultima sesiune a Comisiei inainte de Conferinta ONU privind Dezvoltarea Durabila (‘Rio+20’), ce se va organiza anul viitor la Rio de Janeiro.
CSD19 va negocia decizii sau recomandari politice pentru: managementul deseurilor, chimicale, transport, minerit si cadrul decenal al programelor privind consumul si productia durabile. Deciziile pentru aceste domenii tematice, dar in special cele privind consumul si productia durabile vor fi folosite in procesul Conferintei ‘Rio+20’, avand o puternica legatura cu economia verde, una dintre temele conferintei.

In pregatirea actualei sesiuni, ministrul Borbely a prezidat in cursul zilei de duminica, 1 mai 2011, cea de-a sasea sedinta a Biroului CSD19, in care au fost discutate elemente referitoare la organizarea negocierilor si unele aspecte mai sensibile ale procesului de negociere.
Negocierile au la baza textul Documentul de negociere (‘Chiar’s Draft Negociations Text’), elaborat in urma dezbaterilor care au avut loc in cadrul Reuniunii Interguvernamentale Pregatitoare, conduse de ministrul roman al Mediului, in perioada 28 februarie – 4 martie a.c.
‘Sunt convins ca vom incheia cu succes lucrarile si ca proiectul de document elaborat va constitui un punct de plecare care va asigura conditiile pentru solutii de compromis acceptabile pentru toti participantii’, a afirmat Laszlo Borbely, la finalul consfatuirii interguvernamentale de pregatire a CSD19.

Biroul CSD19 are in componenta cate un reprezentant al fiecarui grup regional ONU. Presedintele CSD19, ministrul Laszlo Borbely, reprezinta Grupul Est European si patru vicepresedinti, dintre care doi au fost desemnati inca de la prima reuniune CSD19 din data de 14 mai 2010: Andrew Goledyinowski (Australia), reprezentand Grupul Europa de Vest si Alte State, si Javier Arias Inarte (Panama) din partea Grupului America Latina si Caraibe.
Comisia ONU pentru Dezvoltare Durabila reprezinta principalul forum de discutie al Organizatiei pe subiecte de dezvoltare durabila si functioneaza ca organism subsidiar al Consiliului Economic si Social al ONU.
CSD a fost infiintata in 1992, urmare unei decizii a Conferintei ONU pentru Mediu si Dezvoltare care a avut loc in acelasi an, la Rio de Janeiro. De la infiintarea CSD in 1992, Romania a mai ocupat o singura data un loc de conducere a lucrarilor Comisiei, intre 2000-2001, pe un post de vicepresedinte.

In data de 14 mai 2010, ministrul Laszlo Borbely a fost ales presedintele celei de-a 19-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabila pentru un mandat de un an, pana la finele lunii mai 2011.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.