La Moscova Diaconescu a discutat despre Tezaur

La Moscova Diaconescu a discutat despre Tezaur

0 164

MAE precizeaza ca in cadrul intrevederii cu Serghei Lavrov, desfasurata la Moscova, Cristian Diaconescu a solicitat, in numele partii romane, sprijinul partii ruse in vederea impulsionarii organizarii unei noi sesiuni a acestei comisii in cel mai scurt timp posibil.
MAE a precizat ca problematica Tezaurului Romaniei depus la Moscova in timpul Primului razboi mondial face obiectul de discutii al Comisiei comune romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului romanesc.
Aceasta Comisie a fost creata in baza Declaratiei comune a ministrilor afacerilor externe roman si rus semnata la 4 iulie 2003, concomitent cu Tratatul politic de baza. Comisia a avut trei sesiuni, prima la Bucuresti, in anul 2004, a doua si a treia la Moscova, in anul 2005, respectiv, in anul 2006.
MAE precizeaza ca ulterior, partea rusa nu a mai dat curs invitatiilor repetate ale partii romane pentru organizarea unei noi sesiuni a comisiei comune.
De asemenea, potrivit Ministrului de Externe, in cadrul recentelor discutii bilaterale la nivel de ministri ai afacerilor externe (februarie 2009), partea romana a solicitat sprijinul partii ruse in vederea impulsionarii organizarii unei noi sesiuni a acestei comisii in cel mai scurt timp posibil.
„Pana in prezent au fost discutate aspecte privind contextul istoric in care a avut loc depozitarea Tezaurului Romaniei la Moscova si privind perioada imediat urmatoare (1916-1918), problema aurului Bancii Nationale a Romaniei, probleme de drept international conexe depozitarii Tezaurului Romaniei la Moscova, elemente legate de dialogul bilateral si multilateral pe marginea problemei Tezaurului Romaniei, precum si aspecte de natura organizatorica care tin de functionarea Comisiei comune”, sustine MAE.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.