La ICCJ a fost finalizat Dosarul „Motorina”, în care este judecat...

La ICCJ a fost finalizat Dosarul „Motorina”, în care este judecat și fostul şef al ANAF Sorin Blejnar

0 490

Instanţa supremă a finalizat, miercuri, dezbaterile în dosarul „Motorina”, în care au fost condamnaţi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al DGIPI Constanţa, soţii Nemeş, dar şi alte persoane printre care și fostul deputat brasovean Bran Vasile.
Judecătorii ÎCCJ au reluat miercuri dezbaterile în acest caz şi au ascultat pledoariile finale ale procurorului DNA, dar şi pe cele ale avocaţilor celor condamnaţi, care au declarat apel.

Astfel, magistratul Direcţiei a cerut majorarea pedepselor tuturor celor condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti şi sporirea lor spre maximum special prevăzut de legea penală.
Procurorul a explicat că faptele pentru care au fost trimişi în judecată sunt grave şi că modalitatea prin care ele au fost comise, respectiv cu formarea unui palier de protecţie şi repetitivitate şi prejudiciul creat prin săvârşirea lor, trebuia să convingă instanţa inferioară să stabilească pedepse mai mari.
Avocaţii inculpaţilor au explicat pe rând că unele dintre probe ar trebui eliminate pe fondul deciziei Curţii Constituţionale privind obţinerea de probe pe baza mandatelor date în baza Legii siguranţei naţionale, că restul probelor nu ar dovedi existenţa unui palier de protecţie şi că firmele implicate în dosar nu ar fi comis acte de evaziune fiscală, ci simple acte de comerţ legal.
Astfel avocaţii au cerut pe rând fie achitarea clienţilor lor, fie pedepse cu suspendarea sau amânarea executării pedepsei.
La final judecătorii au stabilit ca decizia definitivă în acest dosar să fie luată în 9 aprilie.

Un dosar cu ramificații la varful statului
Dosarul are 66 de volume a câte 200-250 de pagini. DJAOV Braşov şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.
În septembrie 2012, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi 16 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul „Motorina”. Printre cele 16 inculpaţi persoane fizice se numără doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.

În acest dosar procurorii DIICOT Braşov începuseră, în august 2012, urmărirea penală şi împotriva lui Codruţ Marta, fostul consilier al lui Blejnar, care nu se află însă printre inculpaţi.
„În fapt, se reţine că, în perioada martie – iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizaţ cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, arătau procurorii DIICOT Braşov.
Potrivit acestora, membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.
Gruparea infracţională achiziţiona motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali, spun procurorii DIICOT.
Grupul infracţional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Dosarul „Motorina” a fost trimis de DIICOT Tribunalului Braşov, iar primul termen a fost în 10 octombrie 2012, însă judecarea pe fond a fost amânată, având loc mai multe termene în care fie a fost invocată lipsa de procedură, fie Blejnar a susţinut „ilegala sesizare” a organelor penale în cazul său. Fostul şef al ANAF a susţinut de fiecare dată că este nevinovat, spunând că acest dosar „a fost doar o joacă” a procurorului DIICOT Braşov Marian Drilea, cel care l-a trimis în judecată. De altfel, Blejnar l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul Drilea şi a făcut o plângere la CSM împotriva acestuia.

O informație de ultima oră arată că Marian Drilea, procuror la DIICOT, şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general al României, informaţia fiind confirmată miercuri, de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Este cea de-a doua candidatură la şefia Ministerului Public, după ce a actualului procuror general Augustin Lazăr. 

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.