La discutiile CET se bate apa-n calorifer

La discutiile CET se bate apa-n calorifer

0 72

Ca sa nu para ca nu face nimic pentru a lamuri provenienta facturilor gigantice afisate la avizierele unor blocuri brasovene, caloriferul cu picioare de lut care este CET-ul a convocat si ieri la sediu o intalnire cu toate partile implicate in scandal. Reprezentanti ai OJPC Brasov, ai firmelor de repartitoare, ai Centralei Termice si, bineinteles, ai asociatiilor de proprietari, s-au certat pret de cateva ore pe tema metodei de calculare a consumurilor. Cum genul asta de discutii la gramada, nemediate de nimeni, nu poate sa duca la nici un rezultat concret sau macar coerent, CET-ul se poate lauda cu bunavointa de a asculta pasurile cetateanului la finalul unor dezbateri care nu lamuresc nimic.


Metoda vacarmului general intretinut cu buna stiinta este unul din procedeele cele mai comode pentru a nu rezolva o situatie conflictuala, sub aparentele generoase ale preocuparii de a face un lucru bun si folositor. Poti sa ai discutii tehnice cu firmele de repartitoare, carora sa le aplici amenzi de 4.000 de lei, cum a procedat de curand OJPC cand a decis ca zisele societati nu au efectuat echilibrarea hidraulica a instalatiilor, asa cum cere legea. Poti sa dezbati cu specialistii CET cea mai buna procedura de calculare a tuturor spatiilor comune ale unui imobil – holuri, subsol, casa scarilor – pe care sa le distribui in mod corect chiar si proprietarilor de centrale termice de apartament, in asa fel incat plata pentru incalzirea acestora sa nu se regaseasca doar in factura captivilor in sistem. Dar cand inviti la discutii pensionarii revoltati din asociatiile de proprietari, a caror indignare – pe buna dreptate – este mai mare decat cunoasterea legii, ti-ai confectionat o intalnire fara solutii eficiente si cu final ratat previzibil.


In plus, reprezentantii asociatiilor, desi ii leaga nemultumirea comuna fata de sumele din facturi, nu sunt deloc omogene. Unii reprezinta blocuri si cvartaluri unde numarul debransatilor il depaseste pe cel al captivilor, altii dimpotriva, sunt portavocea consumatorilor inca legati la CET. Nici intre ei nu se pot pune de acord, darmite cand vine vorba sa discute cu firme si autoritati.


In dosul perdelei de proteste si vociferari, prezenta situatie poate continua linistita. CET pretinde ca s-ar deplasa in scarile de bloc cu probleme, dar trebuie sa fie invitata de catre asociatii sa redistribuie consumurile, firmele de repartitoare invoca faptul ca n-au avut acces in toate apartamentele pentru a face o echilibrare judicioasa, OJPC poate da amenzi dar nu poate starpi cauza. Iar firme de distributie precum cea reclamata recent de cel putin 10 familii in pericol de a sari in aer in propriile case din cauza unor deficiente tehnice ale centralelor termice cumparate de la ele isi vor mai vinde? o vreme produsele defecte.


?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.