La Bod scandalurile se ţin lanţ. Acum abuzul legat de Asociaţia Pensionarilor

La Bod scandalurile se ţin lanţ. Acum abuzul legat de Asociaţia Pensionarilor

0 181

Omul sfinţeşte locul spune un bun proverb românesc. Dar, dacă ne uităm şi la reversal medeliei, adesori îl şi spurcă. Dacă săptămâna trecută mult mediatizata comună Bod ieşie în evidenţă prin excesele ilogice ale primarului Sergiu Arsene,  iată  că un alt scandal a izbucnit la Consiliul Local Bod. 

Astfel, viceprimatul localităţii, Gheorghe Bodean, şi un consilier local, Gogu Jarcău, au votat pentru atribuirea unui sediu de către Primăria Bod spre o asociaţie din care fac parte şi ai cărei membri fondatori sunt. Şi mai important este că, fără voturile lor, proiectul nu ar fi trecut la vot, deoarece 4 dintre cei 11 consilieri locali au votat împotrivă, iar alţi doi îşi dăduseră demisia de ceva vreme şi nu au fost înlocuiţi încă de nimeni. Oricum, proiectul a fost adoptat. 

Ce precizează istoria relative recentă (noiembrie anul trecut) într-o şedinţă a Consiliului Local Bod, a fost luată în discuţie solicitarea Sindicatului Liber al Pensionarilor, Filiala Bod, de prelungire a contractului pentru atribuirea spaţiului de pe strada Tudor Vladimirescu 18, unde funcţionează de mai bine de 15 ani. Contractul sindicatului expira la 30 noiembrie 2019, iar vârstnicii au cerut prelungirea acestui contract. Cum organizaţia nu este una pe placul autorităţilor locale, solicitarea nu a primit niciun fel de răspuns. 

În schimb, în data de 23 decembrie 2019, la Judecătoria Braşov a fost depusă o cerere pentru înfiinţarea Asociaţiei Persoanelor Vârstnice din Bod, una care urmăreşte aproximativ aceleaşi obiective, cel puţin la nivel declarativ şi de statut. Potrivit Încheierii de şedinţă din 20 februarie 2020 emise de Judecătoria Braşov, 5 membri fondatori are această asociaţie: Negru Agriş, Hulpoi Ironim-Ştefan, Mereţ Ioana, Jarcău Gogu şi Bodean Gheorghe, ultimii doi aleşi locali în comuna Bod.

„Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele: Corespunzător Actului Constitutiv, autentificat sub nr. 1192 la data de 20.12.2019 de BIN Dodiţă Elena Flavia, numiţii Negru Agriş, Hulpoi Ironim-Ştefan, Mereţ Ioana, Jarcău Gogu şi Bodean Gheorghe, în calitate de fondatori, au hotărât înfiinţarea asociaţiei – filele 10-11 dosar. Denumirea asociaţiei este Asociaţia Persoanelor Vârstnice din Bod, fiind disponibilă în evidenţa Ministerului Justiţiei, astfel cum rezultă din dovada aflată la fila 6 dosar”, se arată în hotărârea Judecătoriei Braşov, prin care s-a înfiinţat asociaţia. Aşadar, viceprimarul şi unul din consilierii locali sunt membri fondatori. 

Acum, asociaţia avea nevoie şi de un spaţiu. Cum cetăţenii sunt preocupaţi mai mult de problemele create de pandemie în această perioadă şi nici măcar nu pot participa la şedinţele de consiliu local, primarul Sergiu Arsene a iniţiat un proiect prin care Asociaţia Persoanelor Vârstnice din Bod să primească un sediu, întâmplător tocmai cel în care funcţiona Sindicatul Liber al Pensionarilor. Un gest normal, deoarece fiecare persoană are dreptul la liberă asociere iar drepturile individuale trebuie să fie apărate de o entitate puternică, aşa cum este o asociaţie. Numai că, în şedinţa Consiliului Local Bod din data de 30 aprilie 2020, era nevoie ca proiectul să fie adoptat prin voturile consilierilor locali. Doi dintre aceştia şi-au dat demisia de ceva vreme şi nu au fost înlocuiţi, astfel că, din 13 aleşi locali, la şedinţă au fost prezenţi 11. Dintre aceştia, 4 au votat împotrivă, iar Gheorghe Bodean, Gogu Jarcău (ambii membri fondatori ai asociaţiei) şi alţi 5 consilieri au votat pentru atribuirea sediului în care funcţionează Sindicatul Liber al Pensionarilor către Asociaţia Persoanelor Vârstnice din Bod. 

Colegii de la BZB l-au întrebat pe viceprimarul Gheorghe Bodean dacă a votat „pentru” la acest proiect şi a recunoscut că aşa a făcut. L-am întrebat dacă nu vorbim de o incompatibilitate. „Nu, pentru că în luna aprilie, nu mai ştiu exact data, mi-am dat demisia din funcţia de membru al asociaţiei. La fel a făcut şi domnul Jarcău”, a răspuns viceprimarul. Numai că, fiind membru fondator, de demisia lui ar fi trebuit să ia act o instanţă judecătorească, iar viceprimarul şi colegul său consilier, Gogu Jarcău, ar fi trebuit să depună la dosarul proiectului de hotărâre prin care se atribuia spaţiul şi această hotărâre a instanţei. Care nu există. 

Instituţia Prefectului Judeţul Braşov şi Autoritatea Naţională de Integritate au fost sesizate, iar cele două instituţii urmează să analizeze situaţia şi să ofere un răspuns. 

Iulian Rinder

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.