Kiwano (kivano) – Cucumis metuliferus

Kiwano (kivano) – Cucumis metuliferus

0 156

Kiwano este fructul unei plante agatatoare exotice din aceeasi familie cu pepenele. Original din desertul Kalahari, Africa. Este cunoscut sub mai multe denumiri in afara de cea enuntata deja. Astfel, el mai apare sub forma melano, castravete African cu coarne, pepene jeleu, pepene cu coarne iar in Franta este numit metulon.
Unii l-au asemanat cu un peste abisal iar altii, cu imaginatia poate cea mai bogata, cu .. o jucarie pentru caini.
In locurile de bastina, fructul este frecvent consumat crud, in salate sau in diferite retete traditionale. Pulpa verde din interior, plina de seminte, are din punct de vedere al gustului, cate putin din savoarea pepenelui, castravetilor si cea a lamaiei.
Kiwano nu se curata de coaja, se taie in doua si se extrage cu lingurita pulpa suculenta din interior, cu sau fara seminte. Unul dintre cele mai mari beneficii aduse de fructul kiwano este cantitatea sporita de vitamina C. Valoarea energica a 100 g de kiwano este de 183 kJ, echivalentul a 44 kcal.
O lingura de kiwano poate avea circa 4 grame de proteine, adica tot cam atatea cate se gasesc intr-o lingura cu unt de arahide. Pe langa acestea, se mai regasesc 287 miligrame de potasiu (circa jumatate din cat exista intr-o banana), Vitamina A, Vitamina B6, beta-caroten, calciu, fier, magneziu, fosfor si zinc.
In urma cu 70 de ani, fructul de kiwano a fost adus in Australia si a devenit o planta oarecare, similara ierburilor. In Kenia, Israel sau Noua Zeelanda, kiwano este crescut special ca fruct ornamental. Din aceasta suita nu face exceptie nici America. Motivul este simplu: kiwano rezista foarte mult in forma naturala la temperature camerei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.