Justitia in ajutorul cetateanului

Justitia in ajutorul cetateanului

0 252

Pentru lamurirea cetateanului in privinta procedurilor din cadrul instantelor si a termenilor filositi de acestia in procese, cei interesati pot gasi la arhivele instantelor brasovene brosuri care vorbesc despre acestea, comunica purtatoarea de cuvant a justitiei brasovene.
Astfel, fiecare brosura se vrea a fi un ghid pentru cei care au nefericirea sa fie obligati a se adresa instantelor. In aceste brosuri, cei interesati au la dispozitie un glosar al termenilor juridici, precum si o prezentare a notiunilor generale pe intelesul tuturor. Deasemenea se pune la dispozitia slujitorilor mass-media un ghid care ii lamureste pe acestia cat de lunga le este plapuma si cat si cum au voie sa se intinda in ea.
Aceste brosuri se gasesc la arhivele instantelor brasovene – Judecatorie, Tribunal si Curte de Apel – si se pot obtine in mod gratuit.
Deasemenea purtatoarea de cuvant a mai comunicat si unele proceduri mai putin cunoscute de cetateni, aceste reglementari fiind mai noi.
Astfel, cetatenii cu venituri mai mici pot cere Instantei ca plata taxelor judiciare sa poata fi amanata, platita in rate sau sa existe chiar scutire de la achitarea lor.
Tot cei cu venituri mici pot obtine numirea unui avocat din oficiu si in procesele civile, caci termenii folositi in justitie nu sunt la indemana tuturor, ei facand parca parte dintr-un jargon, ceea ce, prin neintelegerea si aplicarea lor incorecta, poate duce, in multe cazuri, la pierderea procesului. Solicitantii unui asemenea avocat din oficiu trebuiesc sa se prezinte la sediul baroului si sa se adreseze, cu o cerere in acest sens, decanului, la cerere anexand dovada de venit.
Iata si o actiune a Justitiei in favoarea impricinatilor, contrara zicalei circuland in popor si care spune ca „astia te jupoaie de viu”, ceea ce nici macar nu este departe de adevar.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.