Junii tineri si-au ales reprezentantii

Junii tineri si-au ales reprezentantii

0 549
In duminica Pastelui a avut loc investirea  noilor serji in Grupul Junilor Tineri. Dupa ce au primit lentele sfinte si buzduganele, junii au jucat hora si au aruncat buzduganul spre cer.
Imbracati in straie populare, tinerii care compun grupul junilor tineri s-au intalnit in Duminica Pastilor la Biserica Sfantul Nicolae din Schei pentru a primi din mana preotului buzduganele si lentele sfinte, aceleasi pe care si inaintasii lor le-au purtat. Cu aceeasi ocazie a fost binecuvantat si steagul junilor.   
Preotul Filip Vasile Prodea, paroh la Biserica „Sfantul Nicolae”, spune ca, in ziua de Pasti inainte de a pleca la stropit, asa cum este datina in Sheii Brasovului, vin sa-si primeasca aceste insemne, insemne care reprezinta puterea in aceasta comuniune a dragostei, a bucuriei, a fericirii care inseamna junii din Scheii Brasovului.
Preotul paroh de la Biserica Sfantul Nicolae a citit rand pe rand numele junilor cuprinsi in lista care se intocmeste in fiecare an. Dupa acest moment solemn, junii tineri si-au prins la palarii panglici tricolore, iar vataful si armasii si-au prins rujile colorate in rosu, galben si albastru. In frunte cu lautarii, junii au mers apoi la troita din piata unde au anuntat invierea lui Cristos.
S-au intors apoi pe platoul din Piata Unirii unde au jucat hora si au aruncat pe rand buzduganul spre cer spre incantarea brasovenilor si turistilor care au participat la ceremonie.
In lunea mare junii au iesit la stropit. Fetele nemaritate au fost stropite cu parfum asa cum este datina din Schei iar ritualul s-a incheiat in fiecare curte vizitata cu hora junilor.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.