Junii Dorobanti ies la joc

Junii Dorobanti ies la joc

0 173

Duminica, la Crucea Dreptatii de langa Fantanita Popii,16 juni tineri si iubitele lor ies la joc Si asta dupa ce vechiul obicei nu a mai fost practicat de patru ani
Junii Dorobanti doresc sa reia astfel obiceiul iesitului la joc dupa Sfanta Marie Mare.
Acest joc este programat pentru duminica dimineata, junii urmand sa urce la Crucea Dreptatii, langa Fantanita Popii, imediat dupa trecerea diminetii. La Fantanita Popii se ajunge din Piata Unirii, pe strada Pe Pajiste, sau in continuarea aleii de sub Tampa spre Pietrele lui Solomon si Poiana Brasov. Cine nu stie si doreste sa ajunga acolo poate intreba pe oricine care este locuitor pe acolo, caci limba nu are oase.
Acest obicei este foarte vechi, insa in ultimii patru ani nu a mai fost practicat.

„Dimineata, pe la ora 9, junii tineri se aduna la vataf acasa in haine normale. Isi pun lentele (panglicile tricolore), isi iau buzduganele si, incolonati, merg in Piata Unirii din Prund. Acolo se arunca buzduganul, dupa care perechile urca la Crucea Dreptatii. Dupa ce danseaza, fetele se duc acasa si baietii se schimba in haine de juni. Se urca La Cruce si dupa ce se joaca Hora Junilor, se coboara dupa fete si impreuna revin sa joace. Se joaca Hora Junilor, Breaza, Braul, Invartita, apoi fetele se duc din nou acasa, baietii se schimba si apoi urca din nou la Cruce. Atunci obiceiul se transforma in maial, toti ceilalti spectatori fiind invitati sa danseze pana seara tarziu”, a explicat mersul lucrurilor sau programul de desfasurare, cum doriti sa-i ziceti, Florin Nistor, presedintele Junilor Dorobanti.
Le dorim vreme si petrecere frumoasa, junilor si spectatorilor!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.