Junii brasoveni isi incep traditiile de Pasti

Junii brasoveni isi incep traditiile de Pasti

0 685
Dupa investirea serjilor Junilor Tineri din Duminica Pastilor, incepe Saptamana Luminata. Luni se merge cu «strochitul», dupa care urmeaza „Martea cu placinte“ si „Aruncarea in tol“ de joi. La aceste evenimente, junii tineri incep sa-si poarte frumoasele lor costume mostenite din stramosi.
Pentru juni, intreaga saptamina de dupa Paste, „Saptamina Luminata“, este o sarbatoare. Traditiile incep in prima zi de Paste, Junii tineri se aduna in Prund, unde joaca hora si arunca in mod ritualic buzduganul spre cer. Vataful in functie preda buzduganul si tine o mica cuvantare fostului armas mare, care devine vataf, iar armasul mic devine armas mare. Se canta troparul Invierii, se danseaza hora Junilor dupa care se asteapta sosirea junilor tineri.
Tot duminica, preotul paroh de la Biserica Sfintul Nicolae citeste lista anuala a Junilor si inmineaza buzduganele si lentele noilor serji ale tinerilor.
Dupa acest moment solemn, junii tineri sint considerati ca fiind organizati intr-o companie, ei isi prind la palarii panglici tricolore, iar vataful si armasii isi prind rujile colorate in rosu, galben si albastru. Un alt obicei plin de insemnatate este Stropitul; junii tineri se strang in Prund se impart in trei grupuri – Armasul Mic, Armasul Mare si Vataful insotiti de lautari si pleaca prin Schei la fetele de maritat cu Strochitul.
Brasovenii si turistii sunt invitati apoi la alte doua obiceiuri :  Martea cu placinte si Aruncatul in tol care va avea loc joi .Vinerea si simbata sint zile de odihna si pregatire marele eveniment din Duminica Tomii. Saptamina Luminata se incheie cu parada Coboririi junilor in cetate. E momentul cel mai asteptat, cind junii din cele sapte grupuri imbracati in costumele lor superbe, incalecind caii impodobiti cu ciucuri, flori si cocarde tricolore strabat orasul, pentru a se reintoarce „Intre Chetrii“, unde are loc o mare serbare cimpeneasca.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.