Judecatorii – perfectiunea de pe Tera?

Judecatorii – perfectiunea de pe Tera?

0 137

Sunt tot mai putini romani care sa nu arate spre Justitie ca principala sursa a dezordinii din societatea romaneasca. Toate sondajele nu scapa ocazia sa arate cu degetul spre Justitie. Sunt tot mai dese situatiile in care politia aresteaza iar magistratii elibereaza. Pana cand? Guvernul roman are intentia de a introduce un act normativ prin care magistratii sa fie facuti responsabili pentru sentintele date.
Oricum, decizia guvernului nu este pe placul judecatorilor. Acestia contesta ordonanta de urgenta ce ar trebui sa modifice legea privind statutul magistratilor, scrie Evenimentul Zilei.
Conform noilor intentii, magistratii ar putea fi trasi la raspundere pentru „erori judiciare”. Judecatorii gasiti vinovati de CEDO de „erori judiciare” vor plati din buzunarul propriu prejudiciul imputat statului.
Masura este una normala avand in vedere numarul foarte mare de dosare pierdute de Romania la CEDO pe mana sentintelor date de judecatorii romani. Majoritatea cazurilor care ajung la CEDO au sentinte in defavoarea Romaniei. De altfel, si la nivelul instantelor romanesti, hotararile sunt casate de instantele superioare.
Pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) exista deja peste 500 de plangeri din partea unor cetateni romani care cer despagubiri statului pentru decizii gresite ale magistratilor.
O statistica europeana arata ca Romania inregistreaza cele mai multe cazuri depuse la tribunalele europene-in speta CEDO, ca si numarul de sentinte in defavoarea statului.
Rezentantii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) au cerut Ministerului Justitiei sa nu mai promoveze proiectul de lege care-i vizeaza. Ei cred ca, in perioada campaniei electorale, dezbaterea acestei „probleme sensibile” este imposibila.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.