Judecãtorii brasoveni sesizeaza Reprezentanta CE

Judecãtorii brasoveni sesizeaza Reprezentanta CE

0 117

Tema sesizarii o constituie imixtiunile executivului in atributiile judecatoresti, ceea ce deranjaza – si asta este putin si bland spus – impartirea corecta a dreptatii.
Judecatorii sustin ca ar exista o adresa a Ministerului Justitiei, prin care se cere sancþionarea grefierilor protestatari. In plus, magistratii sunt nemultumiti si de ordinele emise cu privire la sporul de 50%, precum si de nerespectarea hotararilor judecatoresti privind plata drepturilor salariale restante, lucru ce ar trebui avut in vedere la raportul de tara din luna iunie, in caz ca executivul actual isi va mai putea tine balamalele pana atunci.
Magistratii vor sa se adreseze si FMI, deoarece ministrul Predoiu a povestit, pe „sticla” publica, basmul in care FMI-ul ar fi balaurul negru care nu da voie ministerului sa plateasca drepturile salariale restante din Justitie, aceasta ca urmare a memorandumului recent cu acest for pentru imprumutul de care se stie. Magistratii asteapta apoi de la FMI confirmare sau infirmare.
Ca urmare, premierul Emil Boc a decis convocarea unei reuniuni speciale, in data de 21 aprilie, cu ministrul Finantelor Publice si ministrul Justitiei, pentru a discuta despre problemele din sistemul judiciar, potrivit unui comunicat de ieri al Ministerului Justiþiei. Ciudat ca premierul nu a prevazut razmerita din justitie si a ajuns sa-i scoale de la masa pe cei doi ministri decizionari in acest caz, cu mielu-n gat si ouale ca vai de ele. Sau poate a asteptat semne si semnale de la Cotroceni?
Ministerul Justitiei informeaza ca, in sedinta de Guvern din 15 aprilie, ministrul Catalin Predoiu a prezentat problemele cu care se confrunta sistemul judiciar, „sub aspectul crizei de resurse umane, subfinantarea si cadrul normativ incoerent rezultat din legislatia lacunara si depasirea limitelor autoritatii judecatoresti in rezolvarea litigiilor privind salarizarea, precum si solutiile posibile pentru rezolvarea situatiei”.
Astfel, in urma discutiilor din cadrul Guvernului, premierul a decis convocarea unei reuniuni speciale cu ministrul Finanþelor Publice si ministrul Justiþiei ºi Libertatilor Cetatenesti (libertati tot mai ingradite, atata vreme cat cetatenii ajung sa semene tot mai mult cu niste iobagi), pentru discutarea problemelor si luarea masurilor necesare, se mai arata in comunicat.
Reamintim ca sute de persoane, reprezentand personalul auxiliar din cele mai multe instante din tara, au protestat, pe 13 aprilie, in fata Ministerului Justitiei si au cerut demisia ministrului Catalin Predoiu, pe care il acuza de nerespectarea hotararilor judecatoresti privind plata drepturilor salariale restante.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat pe 13 aprilie, dupa intalnirea cu reprezentantii Projust, ca presiunile nu rezolva problemele si ca nu exista fonduri pentru plata drepturilor salariale restante obtinute prin hotarari judecatoresti.
„Lamentarile, conflictele, solicitarile, care fac abstractie de contextul in care ne aflam, nu pot aduce solutii”, a spus ministrul Justiþiei.
Bun, si atunci ce facem cu legile? Ca este data lege in privinta acestor bani de dat personalului auxiliar din Justitie, cum legi mai sunt date si pentru altele ce se cuvin si altor categorii de cetateni. Nu ar fi mai usor de dat, in mare viteza, o lege care sa reduca drastic toate veniturile enorme ale unor bugetari „alesi” ai unei sprancene unse cu untura de sobolan, ca sa stea teapana? Ca reducerile de personal explicate de premier sunt total ireale.
Catalin Predoiu a mai declarat ca ministerul a facut toate demersurile legale pentru plata drepturilor reclamate de protestatari, dar ca situaþia economica generala a impus rectificarea negativa a bugetului si lipsa fondurilor pentru plata drepturilor salariale restante obtinute prin hotarari judecatoresti.
Da, dar daca toti balaurii acestia din fruntea tarii ar dona un sfert din salariul lor – sa nu se planga ca sunt si salariile acestea limitate si nu le ajung de-un trai, ca fiecare are afaceri private, pe numele lor sau al unor oameni de paie, si conturile de prin banci sunt dolofane – multe s-ar rezolva si straturile de jos ale atmosferei ar deveni mult mai respirabile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.