John F. Kennedy de Sibiu (!) in presa germana!

John F. Kennedy de Sibiu (!) in presa germana!

0 98
Intrarea lui Klaus Iohannis în PNL a captat atenÅ£ia presei din Germania.“Pentru prima dată în istoria politicii din România, un etnic german ajunge într-o înaltă funcÅ£ie de conducere. Partidul NaÅ£ional Liberal l-a ales pe Klaus Iohannis, un sas din Ardeal, în funcÅ£ia de prim-vicepreÅŸedinte. Actualul primar al Sibiului este considerat unul dintre cei mai valoroÅŸi edili locali ai ţării”, notează la unison publicaÅ£ii importante din presa germană, precum Die Welt, Die Zeit sau Frankfurter Rundschau. “Klaus Iohannis este primarul de succes al oraÅŸului istoric Sibiu, iar zâmbetul său ne aduce aminte de John F. Kennedy. Sasul din Transilvania face acum pasul în elita politicii româneÅŸti”, scrie Markische Zeitung.
Spiegel Online alocă un comentariu mai larg numirii lui Klaus Iohannis în PNL.
“Numirea lui Iohannis a avut loc sâmbătă la insistenÅ£a preÅŸedintelui Crin Antonescu, care ÅŸi-a însuÅŸit critica din interiorul partidului pentru derapajele sale ultranaÅ£ionaliste ÅŸi antieuropene. Prin Iohannis, Antonescu încearcă să îmbunătăţească imaginea partidului său ÅŸi la nivel european. Pentru Iohannis, Antonescu a schimbat regulile interne ale partidului care interziceau dreptul unui nou-venit de a candida imediat la o funcÅ£ie de conducere. Numele lui Iohannis a apărut pentru o funcÅ£ie de premier încă din 2009, însă mutarea nu s-a concretizat din cauza opoziÅ£iei preÅŸedintelui Traian Băsescu”, scrie Der Spiegel. JurnaliÅŸtii germanii scot în evidenţă ÅŸi succesul lui Antonescu la alegerile interne din PNL. “Punând presiune pe Ponta, Antonescu a fost un factor decisiv în punerea în aplicare a moÅ£iunii de suspendare a preÅŸedintelui Băsescu din vara anului trecut. La alegerile din partid, el ÅŸi-a asigurat ÅŸi mai multă putere printr-o schimbare de statut vehement criticată. Prin intrarea sa în PNL, Iohannis ar urma să obÅ£ină mai multă putere în politica regională, consideră ziariÅŸtii revistei germane. “Încă din anul 2000, fostul profesor de fizică, Klaus Iohannis,fost sef al Inspectoratului judetean de invatamant a ajuns primar al oraÅŸului universitar Sibiu, o localitate îndrăgită de investitorii străini din România. În vara lui 2012, el a fost reales pentru al patrulea mandat de primar cu peste 75% din voturi. Prin decizia de a intra în politica de partid, Iohannis speră să obÅ£ină pe termen scurt mai multă putere în politica regională. Obiectivul său este ca, în urma reorganizării teritorial-administrative a României, Sibiul să joace un rol important la împărÅ£irea banilor europeni.
Numărul etnicilor germani care trăiesc în România, fie ei saÅŸii din Transilvania sau ÅŸvabii din Banat, se ridică la 36.000. După Al Doilea Război Mondial, numărul lor era de 10-15 ori mai mare decât acum. Klaus Iohannis se află la conducerea Forumului Democratic al Germanilor din România, funcÅ£ie din care va trebui să demisioneze”, afirmă în încheiere cei de la Spiegel Online.

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.