“Jocuri temporale” la Libraria Okian

“Jocuri temporale” la Libraria Okian

0 63

Brasovenii, iubitori de arta fotografica, au posibilitatea in perioada 17-28 iunie, sa viziteze la Libraria “Okian” din Brasov expozitia de fotografie “Jocuri temporale”, care cuprinde fotografii realizate de Ioana Daia si Gabriela Leonida. Expozitia de fotografie documentara este parte a unui proiect initiat de Centrul Geomedia de la Universitatea Bucuresti, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, Muzeul Taranului Roman si Muzeul de Geologie.
Fotografiile sunt realizate intr-o calatorie a autoarelor in Tinutul Buzaului, de aici si denumirea expozitiei “Jocuri temporale – Pe marginea unei calatorii in Tinutul Buzaului”.
“In cateva descinderi in scop documentar pe Vaile Slanicului, Balanesei, Saratelului si Colti am descoperit o zona rurala despre care stiam putine lucruri si care ne-a bucurat prin intalnirile prilejuite. Am trait impresia unui decalaj temporal ramanand totusi conectate la timpul actual. Dupa ideea prietenului nostru Cosmin Manolache alaturam cateva imagini, facem o invitatie la calatorie si va propunem cateva povesti, pornind de la un fragment al Irinei Nicolau”, declara autoarele expozitiei. „Cand aud pe cate unul care spune ca taranul roman ar fi asa si pe dincolo, imi vine sa-l intreb : care taran ? Cel de azi, cel de ieri, cel din Evul Mediu ; taranul din nord, din sud, de la dreapta, de la stanga; batranul, tanarul, femeia, care taran? Si, daca ne-ar intoarce intrebarea, atunci cand ma pomenesc vorbind despre „taranul roman care…”, as raspunde ca pendulez intre taranii pe care i-am cunoscut direct, incepand cu anul 1952, si cei pe care mi-i inchipui pornind de la ce spun si scriu altii. Caut de mult timp o formula prin care sa comunic putinul pe care il stiu despre taran „din mana”. Tot ce am gasit este actul marturisitor : eu l-am vazut pe Popusor, eu am citit in carti, eu am ales cateva exemple…” (Irina Nicolau, Talmes Balmes de etnologie si multe altele, 2001). Sursa: www.efoto.ro.

L.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.