Jandarmeria Mures: primul Centru de prim ajutor

Jandarmeria Mures: primul Centru de prim ajutor

0 125

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a inaugurat primul Centru de prim ajutor din tara amplasat in incinta unei unitati a Jandarmeriei Romane, la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Mures.
„Premiera pe tara este ca punem o masina de interventie intr-o unitate de jandarmi, dintr-un simplu motiv si anume ca este mai usor sa trimitem o masina de aici, decat din celalalt capat al orasului. Fiecare oras si fiecare judet, daca ar incepe sa analizeze, aceasta situatie s-ar putea rezolva. Ceea ce facem aici este sa scurtam timpul de sosire intr-o zona bine delimitata a municipiului Targu Mures, amplasand un echipaj de prim ajutor in zona respectiva si o zona de iesire pentru ca de aici avem iesirea pe drumul catre Sighisoara. Trebuie sa spunem ca in ultima perioada a crescut timpul de sosire a SMURD din cauza aglomerarii orasului. In al doilea rand, dorim sa ajungem la un timp de sosire foarte, foarte scurt sa ajungem in cateva minute la caz, cel putin prima masina”, a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat Ministerul Sanatatii.
Arafat a aratat ca se are in vedere amplasarea unui astfel de centru de interventie si la iesirea din Targu Mures catre Cluj-Napoca, tot pe considerentul scaderii timpului de interventie, precum si deschiderea unor astfel de centre in alte patru locatii din judet, cum ar fi Miercurea Niraj si Ludus.
„Aceasta masina, cat este libera, va ajunge in cateva minute la caz, va asigura primul ajutor, transporta bolnavul la spital, iar, daca este nevoie, poate sa cheme o masina de reanimare sau masina de medic a SMURD sau orice alta masina de la Ambulanta sa ii sprijine. Ideea este ca prima masina sosita va fi de azi – in anumite zone din oras si in localitatile limitrofe – la 5-6 minute ca sa poti salva cat mai multe vieti. Nu este tot una ca prima masina ajunge in 4-5 minute sau ca ajunge in 12-15 minute. Asa ca este o initiativa foarte buna pentru ca foloseste resurse existente, fara cheltuieli suplimentare mari, dar in folosul cetateanului. Aici trebuie sa multumesc celor care s-au implicat”, a subliniat Raed Arafat.
Coordonatorul SMURD, dr. Cristian Boeriu, a precizat ca este o noutate pentru Romania colaborarea in acest domeniu cu Jandarmeria, in sensul ca aceasta echipa de paramedici apartinand Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mures va avea sediul intr-o unitate de Jandarmi.
„Este o premiera in Romania. Aceasta colaborare doreste sa deschida drumul pentru alte echipe care vor fi plasate si in alte unitati de jandarmi din tara. Ideea este ca numarul acestor echipe de prim ajutor sa creasca cat mai mult si totodata raspandirea lor sa creasca cat mai mult in asa fel incat sa putem acoperi in timp cat mai scurt zone intinse de teritoriu, iar timpul de ajungere la pacient sa se scurteze pana la 8-10-12 minute, in functie de teritoriul pe care il deserveste”, a sustinut coordonatorul SMURD.
Seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Mures, col. Pavel Dumitru, a precizat ca aceasta initiativa se poate extinde si la alte unitati din tara, intrucat Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane agreeaza ideea.
Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mures, col. Mihai Chiorean, a afirmat ca ideea de a disloca un echipaj in zona celui mai aglomerat cartier din Targu Mures, Tudor Vladimirescu, s-a nascut in urma cu cinci ani, insa nu s-a putut materializa din cauza lipsei unui spatiu adecvat.
Acesta a spus ca ideea a fost reluata in urma cu cateva luni, iar IJJ Mures a fost de acord sa gazduiasca echipajul de paramedici si sa ofere un spatiu corespunzator.
Amenajarea si dotarea spatiului constand intr-o camera de zi, o bucatarie si o baie in care vor fi in permanenta cate trei membri ai echipajului de prim ajutor a costat 25.000 de lei, iar manopera a fost asigurata gratuit de ISU. Echipajul va avea la dispozitie o masina de interventie.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.