Istoria comunismului, o noua materie in scoli

Istoria comunismului, o noua materie in scoli

0 61

Incepand cu anul scolar 2008-2009, elevii claselor a XI-a si a XII-a vor putea studia cursul optional „O istorie a comunismului din Romania”.Prin ordinul ministrului nr. 4699 din iulie 2008 a fost aprobata programa cursului „O istorie a comunismului din Romania”, parte a ofertei de cursuri optionale propuse elevilor si profesorilor de istorie in cadrul curriculum-ului la decizia scolii.
Noua programa scolara se adreseaza elevilor din ciclul superior al liceului (clasele a XI-a si a XII-a) si este elaborata astfel incat sa fie parcursa intr-un an scolar.
Prin setul de valori si atitudini propuse (relationare pozitiva cu ceilalti, asumarea unor valori personale care sa confere identitate persoanei, gandire critica, flexibila si prospectiva, acceptarea diversitatii de optiuni in viata privata si in cea publica, a diversitatii etnice, sociale, religioase, culturale, acceptarea reprezentarilor multiple asupra istoriei, vietii sociale, culturii etc.) aceasta programa sustine finalitatile programei scolare pentru disciplina istorie.
Documentul propune, de asemenea, un demers didactic axat pe patru coordonate: o deconstructie a mecanismelor de putere si psihologice pe care s-a intemeiat instaurarea comunismului in Romania si mentinerea la putere a regimului comunist, o oferta de cunoastere centrata pe exersarea demersurilor si actiunilor civice democratice, realizarea unui demers autonom de cunoastere si un exercitiu care are in vedere educarea elevilor pentru utilizarea resurselor care sustin invatarea permanenta.
Continuturile asociate competentelor specifice sunt structurate in opt mari teme: „Comunismul in Romania”, „Preluarea puterii in Romania”, „Mecanisme de mentinere a puterii”, „Economia in timpul regimului comunist din Romania”, „«Celalalt» in regimul comunist”, „Rezistenta si disidenta in timpul regimului comunist”, „Anul 1989 in Europa si evenimentele din Romania” si „Mostenirea comunismului in anii ’90”, prin intermediul carora situatia Romaniei in perioada regimului comunist este abordata din multiple perspective.
Prin OMEC nr. 5718/2005, planul-cadru de invatamant pentru ciclul superior al liceului aloca o plaja orara de 4 – 7 ore pentru curriculumul la decizia scolii (CDS). Acestea pot fi repartizate oricarei oferte educationale, avizate la nivel local sau la nivel central, care prezinta relevanta pentru demersul educational, care respecta cadrul conceptual si metodologic de elaborare a programelor scolare utilizate in prezent in sistemul de invatamant liceal si care raspunde unor interese generale ale elevilor si ale societatii.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.