Inzapeziri si deszapeziri

Inzapeziri si deszapeziri

0 67

Iarna a dat buluc peste noi dupa o toamna prea lunga si a provocat o serie de necazuri, iar ninsorile si viscolul continua sa le faca probleme soferilor. Mai multe drumuri nationale si judeþene au fost inchise ieri dimineata din cauza conditiilor meteo nefavorabile si pentru ca utilajele sa poata sa le curete fara a fi stanjenite de alte vehicole, iar 53 de trenuri au fost vremelnic anulate, caci si pe calea ferata zapada s-a asternut sau a fost viscolita temeinic.

Au fost inchise drumuri sau portiuni de drumuri mai ales in sud-estul tarii, cum ar fi DN1D Ploiesti-Urziceni, DN22 Urziceni-Braila, sau A2 Bucuresti-Drajna, ca sa enumar doar cateva din cele inchise.
.
Se circula cu dificultate si pe DN1.
Soferii sunt sfatuiti sa pregateasca autovehiculele pentru circulatia pe timp de iarna si sa adapteze viteza la conditiile meteo-rutiere (vizibilitate redusa, carosabil acoperit cu zapada, polei sau umed, etc).

In ce ma priveste, ca nespecialist, dar care am lucrat candva la Drumuri si poduri si am mai vazut si auzit cum se procedeaza in asemenea cazuri, afirm ca este stupid sa ceri o sosea curata cata vreme ninge si, mai ales in campie, vantul bate cu putere, viscolind zapada. Numai cine nu a fost prin asemenea zone nu stie ca, intr-un loc luat aleatoriu, soseaua este curata, iar alaturi viscolul ridica troian de peste un metru, pe mai multe zeci de metri. Iar pana ajunge utilajul in celalalt capat al traianului, aici, de unde a plecat, zapada este pusa de viscol la loc.
Si atunci ce ar fi de facut?
Nu trebuie latrat ca iarasi premierul-pechinez Emil Boc, cu amenintari cu demiteri, ca sa-si arate noii muschi asigurati de spanacul lui Basescu. In asemenea cazuri cum sunt cele in care ne aflam acuma, Boc ar trebui sa-l ia deoparte pe prietenul sau Radu Berceanu, seful cu drumurile si potecile patriei, si sa-I sopteasca sa fie procurate de urgenta si montate parazapezi in locurile critice, asa cum se facea odinioara, cam pana in Revolutie. Si pe langa sosele, dar si pe langa calea ferata.
Este drept, postrevolutionar s-a dat puternic cu zula prin ele, multi luandu-le acasa ca sa-si faca garduri, cotete etc.Dar de aceea avem Politie, ca sa-I depisteze pe acesti hoti inconstienti si sa ii pedepseasca si sa le ia ce se mai poate lua inapoi
In rest, vom ramane doar cu teorii din birou si necazuri pe teren daca se continua ca acuma.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.