Invinsii primului tur

Invinsii primului tur

0 141

Sorin Oprescu poate fi considerat marele infrant al alegerilor prezidentiale de duminica. Nu ca ar fi existat mari sperante pentru turul doi, dar primarul general al Capitalei a obtinut un scor socant de mic, doar 3, 6%, in raport cu asteptarile si cu previziunile sondajelor de la inceputul de campanie, atunci cand Doctorul visa la turul doi.
Ce-i drept, Oprescu scazuse constant in sondaje in ultimele saptamani. Lipsit parca de vlaga, independentul nu a reusit sa dea impresia ca poate: nu a parut deloc convingator in atacurile oricum timide la adresa lui Geoana sau Basescu si a facut non-combat cu Antonescu. Nimic care sa-l diferentieze, care sa-l scoata in fata. Fara suportul unui partid in spate, ajutat doar de cativa transfugi din PSD – Alin Teodorescu, Anca Alexandrescu, Octav Cozmanca – Sorin Oprescu se intoarce la Primaria Bucurestiului, acolo unde i-au ramas destul de multe de facut.

Liberalul Crin Antonescu e si el unul din infrantii importanti. Unul asteptat insa si asta pentru ca prezidentiabilul PNL nu a reusit de-a lungul timpului sa ii ia fata lui Geoana decat in propriile sondaje. PNL nu e categoric PSD, iar prin aceasta perspectiva, Antonescu a obtinut un scor foarte bun. Unul cu cel putin trei puncte mai mare decat cel din sondajele partidului.
A punctat bine in ultimele saptamani, creandu-si astfel premisele ca la congresul PNL de la inceputul anului viitor sa fie reales presedinte. Pentru ca asta sa se intample va trebui sa negocieze atent votul pentru turul doi, ramanerea in opozitie nefiind chiar o varianta pe plac in ochii unora dintre colegii sai de partid.

Kelemen Hunor este candidatul cu cel mic rezultat din istoria participarilor UDMR in cursa prezidentiala. Cu doar 3,6% conform exit-poll-urilor, Kelemen se claseaza aproape la jumatatea scorului obtinut de Frunda Gyorgy in 1996 si 2000 – 6,01%, respectiv 6,22%, si destul de departe de reusita presedintelui Marko Bela din 2004 – 5,10%.
De altfel, potrivit datelor date publicitatii de Biroul Electoral Central, judetele Harghita si Covasna s-au aflat printre cele cu cea mai scazuta prezenta la vot, or, tocmai de aici proveneau, fireste, majoritatea voturilor udemeristului. O posibilã explicaþie ar fi lipsa de vizibilitate a candidatului maghiar, dar si faptul ca in ultimii ani, Uniunea s-a confruntat cu tot mai multe contestari in interiorul comunitatii. Sau poate aceasta s-a cam saturat de placa ascultata de 20 de ani incoace, comunitatea simtind, instinciv cel putin, ca ceva nu este in regula cu cei care incearca sa o conduca.
In plus, cu acest 3,6% udemeristilor le va fi greu sa obtina prea multe de la cei doi din finala.

Si patronul Stelei, Gigi Becali, a luat putin. Pentru el au trecut cinci ani si, din punct de vedere al prezidentialelor, timpul s-a intors inapoi. 1,77% este scorul sau din 2004, 1, 6% cel din exit-poll-uri acum.
Practic, sustinator declarat al lui Geoana in turul doi, latifundiarul nu prea va avea ce sa ofere. E adevarat, Becali nu s-a omorat sa-si faca campanie, parand multumit cu scaunul de europarlamentar obtinut in vara. Nici bugetul nu i-a mai permis, criza lovindu-l din plin. Portile mari ale Palatului din Aleea Alexandru erau ferecate duminica seara, iar covorul rosu nu mai fusese intins pe trepte. La PNG lumina era stinsa, si la propriu, si la figurat.

Restul de candidati, aici incluzandu-l si pe Corneliu Vadim Tudor, despre care am scris un material separate, cu cele patru procente ale sale, s-au clasat in marjele anticipate.
Pentru cinci dintre ei – Remus Cernea, Ovidiu Iane, Eduard Manole, Constantin Rotaru si Ninel Potarca – aceasta a fost marja de eroare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.