Inundațiile în România – pagubele din ultimii 12 ani, evaluate la...

Inundațiile în România – pagubele din ultimii 12 ani, evaluate la 4 miliarde de euro!

0 332

Valoarea pagubelor înregistrate în România ca urmare a inundațiilor ce au avut loc în ultimii 12 ani se ridică la 4 miliarde de euro, echivalentul a 2,7% din Produsul Intern Brut anual, a declarat saptamana trecuta, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor Iulian Jugan, în cadrul unui simpozion dedicat Zilei Mondiale a Apei.
‘Din păcate, ne amintim de această resursă de apă doar atunci când inundațiile amenință viețile și bunurile concetățenilor noștri sau în momente fericite, cum este evenimentul de astăzi. Dacă e să mă refer la România, inundațiile din ultimul deceniu au avut un impact deosebit. Potrivit unor evaluări, pagubele înregistrare de țara noastră ca efect al inundațiilor din ultimii 12 ani au avut o valoare de 4 miliarde de euro, reprezentând circa 2,7% din Produsul Intern Brut anual. Sunt cifre foarte seci, dar care arată consecințele extrem de costisitoare asupra bugetului statului român. Valoarea potențială a pagubelor produse de inundații ar fi fost cu mult mai mare dacă ‘Apele Române’ nu ar fi avut o structură cu profesioniști desăvârșiți, care au reușit să gestioneze aceste riscuri’, a afirmat Jugan, citat de, AGERPRES.banatulmai05
Desigur, astfel de date, apar foarte greu de la cei care ne guverneaza. Pentru ca Administrația Națională ‘Apele Române’ (ANAR) sa vina cu astfel de informatii a trebuit sa apara un eveniment, ca cel dedicat Zilei Mondiale a Apei( 22 martie).
Si pentru ca am pomenit de Ziua Mondială a Apei, aceasta este sărbătorită anual iar obiectivul, din acest an, este de a sensibiliza populația, atât în privința potențialului pentru o cooperare extinsă, cât și asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu.
Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluția 47/193).
Sa retinem si sa nu uitam ca valoarea pagubelor înregistrate în România ca urmare a inundațiilor ce au avut loc în ultimii 12 ani se ridică la 4 miliarde de euro, echivalentul a 2,7% din Produsul Intern Brut anual. Si sa retinem ca in toti acesti ani s-a facut foarte putin pentru ca aceste pagube materiale sa nu se mai produca. In Raport nu se vorbeste si de pierderile umane, insemnate si ele!! Poate ca actualii TEHNOCRATI, preocupati de o groaza de lucruri, de master planuri, strategii administrative, regionalizare, vor gasi timp si pentru acest domeniu timp sa se implice in realizarea unui Plan pentru o perioada de trei-cinci ani pentru a stopa aceste imense pagube. Prin masuri care sa duca la stoparea inundatilor ce se cam repeta an de an se pot realiza simultan impaduriri, imbunatatiri funciare si sisteme de irigatii viabile.

Vlad T.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.