„Intre miscare si spatialitate” la Muzeul de Arta Brasov

„Intre miscare si spatialitate” la Muzeul de Arta Brasov

0 62

Brasovenii iubitori de arta pot vizita in aceste zile la Sala Mare a Muzeului de Arta din Brasov o expozitie in premiera pentru orasul de sub Tampa. Expozitia „Intre miscare si spatialitate” apartine artistei franceze Marika Polasek? si reuneste 90 de gravuri ale artistei. Marika Polasek se afla pentru prima oara la Brasov. Artista, de origine ceha, dar nascuta in Franta, foloseste pentru lucrarile ei tehnici foarte vechi: sculpteaza matrita in lemn, aplica hartia, dupa care obtine tabloul propriu-zis.


?


Alte expozitii ce merita vizitate


Salile de la parter ale Muzeului de Arta sunt destinate expozitiilor temporare. Galeria Nationala, situata la etaj, reuneste lucrari apartinand celor mai importanti artisti romani si contemporani. La subsol se gaseste expozitia de Arta Decorativa.


In primele doua sali de la etaj este expusa colectia Nicolae Grigorescu (1838-1907), a doua ca marime din Romania. Directorul Muzeului de Arta Brasov, Bartha Arpad, care este si sculptor, grafician si pictor, cu 20 de expozitii personale, reaminteste iubitorilor de arta ca marele pictor Grigorescu este socotit fondatorul picturii romanesti moderne. Colectia merita vazuta de cei pasionati, fiind expuse 34 de piese, unele purtand ramele originale.


Ion Andreescu (1850-1882) si Stefan Luchian (1868-1916) sunt alti doi clasici ai picturii romanesti, care, desi formati sub influenta lui Grigorescu, si-au croit propriul drum in arta. Pictura lui Andreescu se aseamana prin tematica cu cea grigoresciana, iar creatia lui Luchian este marcata de contactul cu postimpresionismul si decorativismul stilului Art Nouveau, dar cu o sinteza profund originala.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.