Intram in Europa cu cei mai putini kilometri de autostrada

Intram in Europa cu cei mai putini kilometri de autostrada

0 425

Ne bucuram noi ca intram in Europa, dar, din pacate, odata ajunsi acolo, vom fi pe ultimele locuri la mai multe capitole. Unul dintre acestea este infrastructura. De la 1 ianuarie 2007, dintre tarile membre ale UE, vom fi tara cu cei mai putini kilometri de autostrada.


Avem 198.600 de km de drumuri, insa doar 218 km sunt autostrada. Pe sutele de kilometri de Dunare, de la Bazias la Sulina, exista doar 4 poduri care leaga malurile fluviului. Numai doua sunt ale noastre: Cernavoda-Fetesti si Giurgeni-Vadu Oii.


In timp ce marile orase europene trec in ofertele lor turistice poduri romantice sau de o anumita rezonanta istorica, Romania nu se poate mandri prea mult la acest capitol. Desi pe teritoriul nostru se afla primul pod de peste Dunare construit in urma cu 18 secole de Apollodor din Damasc, ori podul de la Cernavoda, considerat la vremea lui cel mai mare din Europa, strainii nici n-au auzit de ele!


In 1895, podul de la Cernavoda construit de renumitul Anghel Saligny era cel mai lung din Europa. Ziarul The Times scria: „o realizare surprinzatoare la Cernavoda”. Lucrarile au durat 5 ani si au costat 35 milioane de lei aur.


In ceea ce priveste infrastructura rutiera, si ne referim aici la drumuri, lucrurile stau si mai prost. Raportat la suprafata tarii avem cei mai putini km de autostrada, din Europa. Astfel, din cei peste 198 de mii de km de drumuri, doar 218 sunt de autostrada, de 41 de ori mai putin ca in Germania, Franta ori Italia. Pana si Bulgaria, tara alaturi de care vom intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, are 290 de km de autostrada.


?


Intr-un top al autostrazilor, Germania ocupa primul loc cu 9.000 km. Ea este urmata de Franta – 7.800 km; Italia – 6.800 km; Spania – 2.700 km; Iugoslavia – 366 km; Ungaria – 350 km; Bulgaria – 290 km; Croatia – 260 km; Slovacia – 257. Si, in fine, Romania, cu 218 km.


?


Abia in 4-5 ani, odata cu finalizarea autostrazii de 415 km dintre Brasov si Bors, ne vom putea apropia de media europeana. Desi recunosc ca pentru construirea a 50 de kilometri de autostrada este nevoie de 4 ani, autoritatile romane sunt optimiste. Ministrul Transporturilor Radu Berceanu spera ca in 2010 o sa avem peste 3 mii de kilometri. Si poate tot atunci, cel mai lung drum din Romania va fi o „autostrada”.


In 2006, au fost alocate 1,6 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii. Potrivit autoritatilor suma se va dubla in urmatorii ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.