INS: PIB in cadere si in trim. III!

INS: PIB in cadere si in trim. III!

0 72

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2010 a fost de 136,6 miliarde de lei (exprimat in preturi curente), in scadere – in termeni reali – cu 2,5% fata de trimestrul similar din 2009. Industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,2%. Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+2,6%), arata datele INS.

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-7,6%), constructii (-14,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-6,5%) si in alte activitati de servicii (-0,3%). Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 3,3%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul III 2010 cererea interna a scazut cu 2,5 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, pe seama reducerii volumului formarii brute de capital fix (-13,7%) cat si a volumului consumului final. Consumul final total s-a redus cu 1,4%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 1,0 procente cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice care s-a diminuat cu 3,0%.

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+14,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%). Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1.I – 30.IX 2010 a fost de 348020,4 milioane lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 1,9% fata de perioada corespunzatoare din anul 2009. Scaderea a fost determinata, in mod semnificativ de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-13,3%), agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-5,4%) si servicii (-2,2%) a caror contributie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 62,3% (7,3% constructiile, 6,0% agricultura si 49,0% serviciile). Valoarea adaugata bruta din industrie a inregistrat o crestere cu 4,8 procente.

Consumul final total s-a diminuat cu 1,9% in perioada 1.I – 30.IX 2010, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, atat pe seama reducerii cu 1,9% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice (-2,2%).

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 16,1 puncte procentuale.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.