Inflatia in actualitate?

Inflatia in actualitate?

0 73

?


Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu a declarat saptamana trecuta, ca inrautatirea inflatiei este un fenomen temporar in Romania si ca „trei luni de inflatie majorata nu este o catastrofa”.
Isarescu a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei, care arata o depasire a tintei stabilite de patru la suta pentru 2007, inflatia ajungand la 6,6 la suta.
Guvernatorul a spus ca principalii „vinovati” de ratarea tintei au fost pretul produselor alimentare, preturile la combustibili si cursul de schimb.
„Anticipatiile inflationiste s-au inrautatit dupa luna august, dar o analiza atenta ne arata ca inrautatirea inflatiei este un fenomen temporar’, a subliniat guvernatorul.


Acesta a subliniat „in ultimele trei luni din 2007 ‘inflatia a continuat sa se accelereze, in principal din cauza evolutiei preturilor volatile„.
Pe parcursul anului 2007 s-a inregistrat o dezinflatie continua pana in luna august, urmata de o tendinta de revenire si apoi de crestere spre sfarsitul anului, pe fondul restrangerii severe a productiei agricole interne, cresterii semnificative a preturilor la materii prime agricole si a pretului petrolului pe pietele externe. La acestea s-au adaugat si deprecierea monedei nationale, insotita de mentinerea excesului de cerere.
„Avem in continuare cresteri salariale peste nivelul productivitatii. Si in acest an s-a trecut cu o rapiditate demna de alte activitati de la surplus bugetar la deficit bugetar. Cresterea mult prea rapida a creditului a contribuit si ea la fenomenul inflationist”, ne explica „stiintific” Isarescu.
Dupa cum se vede BNR cu guvernator cu tot nu isi reproseaza nici-o vina legat de aceasta „mica scapare” de sub control a inflatiei.
Raportul prezentat de guvernator mentine o tinta de inflatie de 3,8 la suta pentru 2008 si de 3,5 la suta pentru 2009 fata de 6,6 la suta in 2007.


?


Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.