Inceputul anului bisericesc

Inceputul anului bisericesc

0 218

Biserica Ortodoxã marcheazã la 1 septembrie începutul noului an bisericesc
Temeiurile asezarii Anului Nou in prima zi de toamna calendaristica se regasesc in mostenirea iudaica,­ intrucat, dupa Legea Veche, in aceasta zi, care era si inceputul anului civil la evrei, ar fi inceput Crearea Lumii. ­Si tot in aceasta zi si-ar fi inceput Mantuitorul activitatea sa publica, atunci cand a citit in sinagoga cuvintele proorocului Isaia, care profeteau despre Sine: „Duhul Domnului, peste Mine, pentru ca M-a uns ca sa binevestesc saracilor ­ sa vestesc anul vitzei Domnului!”

Anul bisericesc reprezinta in derularea sa un rezumat al istoriei vietii si activitatii Mantuitorului, o actualizare a istoriei mantuirii prin practica liturgica.
Totusi, anul bisericesc este diferit de cel liturgic. Ca mijloc de comemorare a vietii si activitatii rascumparatoare a lui Hristos, anul liturgic ortodox are in centrul sau sarbatoarea Sfintelor Pasti, in jurul careia este concentrat ciclul mobil, cel hristologic, adica pascal, al anului bisericesc.
Acest ciclu hristologic se imparte, la randul sau, in trei perioade: a Triodului (prepascala), a Penticostarului (pascala), a Octoihului (postpascala). Fiecare din aceste perioade reactualizeaza sau comemoreaza o anumita latura din viata si activitatea Mantuitorului, cea de invatator sau profet, cea de arhiereu sau mare preot si cea de imparat sau biruitor al pacatului si al mortii.
Insa celebrarea liturgica a Patimilor si a Invierii Domnului ramane centrul vietii lui Hristos in Biserica si inima intregului an bisericesc. Sfarsitul anului bisericesc, ca de altfel si inceputul lui, se afla sub ocrotirea si binecuvantarea Sfintei Fecioare Maria, prin praznicul Adormirii, din 15 august, si Nasterea Maicii Domnului, din 8 septembrie.

In Biserica Romano-Catolica, Anul Nou liturgic este asezat in prima duminica din Advent, duminica aflata in apropiere de 30 noiembrie, cu patru saptamani inainte de Craciun.

La 1 septembrie Biserica Ortodoxa praznuieste si indictionul, preluat de la romani si insemnand „porunca”, „aratare”. In acest an 2009 este vorba de indictionul doi.
Indictionul, venind de la latinescul indictio, este o perioada de 15 ani, iar anii sunt numerotati indictionul intai, pana la al 15-lea.
Indictionul a fost folosit pentru a data documentele medievale si pentru impozitele pe imobile. Pentru a gasi al catelea an al indictionului este un an oarecare dupa Hristos, se adauga 3 la anul respectiv si se imparte totul la 15, si la rest 0 anul este 15, iar daca ramane un numar, acesta va fi anul indictionului.
2009 este al doilea an al indictionului.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.