Încă o electorală a preș. Iohannis – ne sperie cu un scenariu...

Încă o electorală a preș. Iohannis – ne sperie cu un scenariu „de groază” dacă rectificarea aprobată de PSD intră în vigoare

1 39

Președintele Klaus Iohannis a avertizat miercuri că România riscă să piardă fonduri europene de trei miliarde de euro dacă rectificarea bugetului în forma adoptată de PSD în Parlament, care prevede majorarea pensiilor cu 40%, intră în vigoare.
În această variantă, este posibilă și retrogradarea ratingului de țară, ceea ce ar conduce la „un scenariu de groază”, a subliniat șeful statului.

Președintele a fost întrebat dacă România riscă să piardă fonduri europene și să-i retrogradat ratingul de țară în cazul în care rectificarea bugetară modificată de PSD în Parlament intră în vigoare. „Din păcate ambele scenarii sunt posibile. Există discuții cu înalți responsabili din Comisie care ne-au spus frac: dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 mld euro din fonduri europene pentru că încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor”, a răspuns Klaus Iohannis. În plus, agențiile „cu siguranță” vor retrograda ratingul de țară. „Dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro și ratingul de țară e retrogradat. E un scenariu de groază. Oricât ne-am dori aceste creșteri, ele pot fi făcute doar după ce ieșim din această criză economică”, a adăugat el. Mai multe răspunsuri la întrebări au fost citite dintr-o mapă aflată în fața preș. Iohannis.

Intervenția președintelui vine la o zi după ce plenul Parlamentului a adoptat proiectele privind rectificarea bugetului pe acest an, care includ amendamentul PSD prin care pensiile cresc cu 40% și nu cu 14% cât decisese Guvernul.

Cele mai importante declarații ale președintelui.

 • Au mai rămas doar câteva zile până la un moment definitoriu pentru modul în care vor evolua în următorii patru ani localitățile în care trăim și ne desfășurăm activitățile.
 • În această duminică, pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredințăm responsabilitatea administrării comunităților noastre. Stă în puterea noastră să alegem viitorii primari și consilieri locali, viitorii președinți de consilii județene și consilieri județeni.
 • De ce este această alegere atât de importantă? Pentru că de cei care vor câștiga depinde ca școala și spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate și problemele de trafic rezolvate.
 • Din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an întregul proces electoral a fost perturbat și au fost necesare condiții speciale.
 • Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă, dar au fost amânate pentru că atunci ne aflam în etapele incipiente ale pandemiei, când existau încă foarte multe necunoscute cu privire la acest virus, iar organizarea în acele circumstanțe ar fi putut duce la creșterea numărului de infectări.
 • Din păcate, pandemia este departe de a se fi încheiat, însă, spre deosebire de primăvara acestui an, acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță sanitară pentru toți votanții.
 • Există norme sanitare stricte și bine gândite pentru ziua votului, astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime. Mă refer, printre altele, la dezinfectarea riguroasă a secțiilor de vot, la crearea unor circuite separate de intrare și de ieșire, la asigurarea unor spații speciale dotate pentru igiena mâinilor alegătorilor înainte și după exercitarea votului.
 • Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, care în esență se rezumă la purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanței, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor și dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectării în secțiile de votare este redus la minimum. Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ de alte activități pe care le facem în viața de zi cu zi, cum ar fi mersul la cumpărături.
 • Mă bucur să constat că, în ciuda condițiilor mai dificile, campania electorală a fost totuși una activă. Acest lucru este un câștig pentru democrația noastră. Am remarcat multe proiecte electorale bune și salut efortul candidaților de a veni în întâmpinarea românilor prin cât mai multe mijloace posibile de comunicare.
 • Am văzut însă și cum unii competitori recurg la obișnuitele lor tactici retrograde.
 • Sunt politicieni care încă mai cred că oamenii pot fi mințiți, în timp ce bugetele locale sunt risipite, iar comunitățile stagnează în subdezvoltare. Ba, mai mult, aceiași politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în Parlament încă pentru a promova tot felul de legi electoraliste și populiste, știind foarte bine că sunt inaplicabile în această perioadă de criză sanitară majoră, în care bugetul de stat este deja pus sub mare presiune. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită și să condamne generații întregi să plătească aceste costuri imense.
 • Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcție nouă, pozitivă.
 • Avem multe modele de administrații locale de succes, de comunități care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine. După cum avem și exemple unde administrațiile locale au eșuat lamentabil în a garanta până și accesul cetățenilor la utilitățile de bază.
 • De aceea, vă încurajez, dragi români, mergeți la vot în număr cât mai mare și alegeți-i pe cei care pot să facă ceva pentru dezvoltarea orașului sau a comunei în care trăiți!
Klaus Iohannis

Întrebări și răspunsuri
Antena 1: Vă așteptați la o nouă carantină?
Klaus Iohannis: Nu văd motive pentru o situație în care cetățenii sunt obligați să stea la domiciliu, dar vedem cum numărul de infectări e în creștere. Noi putem stopa răspândirea epidemiei dacă purtăm masca, evităm aglomerările, igiena mâinilor

Europa FM: Un profesor a îndemnat copii să nu respecte regulile. A cui e responsabilitatea?
Klaus Iohannis: Este un caz singular, reprobabil, nu putem tolera așa ceva și sunt convins că cei de la Inspectoratul școlar vor lua măsuri. E jalnic

Antena 3: Parlamentul a aprobat majorarea pensiilor cu 40%. Veți promulga legea?
Klaus Iohannis: Este de dorit să crească pensiile, salariile profesorilor, sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și deja primii pași s-au făcut, pensiile au crescut cu 14%. Chiar dacă ne dorim mai mult, suntem în pandemie, în criză economică și bugetul e deja sub presiuni uriașe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra bugetul pe anul viitor cu 6% din PIB, ar trebui să luăm bani din altă parte, ori de peste tot deja banii au fost reduși la minim.

Agerpres: Avocatul general al CJUE a decis că numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare și procedurile de înființare a Secției speciale nu respectă dreptul UE. Când se va rezolva această chestiune?
Klaus Iohannis: Este o propunere a avocatului general, dar aceste propuneri sunt exact lucrurile pe care le-am spus și eu, și PNL, când PSD s-a apucat să distrugă legile justiției. Mă bucură că iată avocatul general de la CJUE are exact aceeași opinie pe care am avut-o și eu, cu aceste argumente am atacat modificările PSD. Este o încurajare pentru noi, am spus acum câteva săptămâni că legile justiției în această toamnă trebuie să intre în discuție și să fie reparate. Eu voi insista și cred că voi avea oarecare succes ca după alegeri de la MJ să apară propunerile pentru a reda viteză luptei anticorupție, pentru a face procedurile transparente și pentru a garanta independența magistraților

Știridiaspora.ro: E oportună testarea pentru românii care vin din diaspora?
Klaus Iohannis: E o chestiune care se va discuta la MS. E o măsură care a fost deja introdusă de mai multe țări din UE, unde numărul de infectări e în creștere puternică. Vom analiza dacă e necesar sau nu pentru România. Este posibil, dar nu există o decizie, să se introducă o formă de control

B1 TV: Avem un nou record negativ, medicii au recomandat să fie luate măsuri la nivel de regiune. Se ia în calcul să fie implementate măsuri precum purtarea obligatorie a măștii sau testare în masă?
Klaus Iohannis: Dacă numărul de persoane infectate crește se pot lua astfel de măsuri. Sunt adeptul măsurilor luate în plan local sau județean. E important să se ia măsurile mai dure unde riscul e mai mare.

TVR: Marcel Ciolacu a susținut azi că după alegeri guvernul intenționează să închidă din nou școlile, e posibil acest scenariu?
Klaus Iohannis: Nu, nu e posibil. Dacă liderul PSD trebuie să recurgă la astfel de minciuni pentru a se face auzit, e un semnal îngrijorător. Școlile nu se închid, se trece la învățământ online înainte șl după votare pentru a permite pregătirile de vot și dezinfecția profundă. După care toată lumea revine la școală. Constat că PSD e nu doar iresponsabil în Parlament, ci se ocupă de împrăștierea de minciuni în public

Libertatea: Suntem fruntași în clasamentul mortalității Covid 19, cu 28 de decese la un milion de locuitori. Ați primit vreo explicație?
Klaus Iohannis: Tema spitalelor și a sănătății nu e o temă nouă, eu am atins această temă de foarte multe ori, am avut discuții chiar cu conducerea OMS, am fost în vizită în spitale și de fiecare dată am atras atenția unor lucruri care se văd simplu: sistemul nostru de spitale nu funcționează bine, prevenția e de multe ori ca și inexistentă, rezultatul e cel pe care îl vedem. Avem prea mulți români bolnavi, prea puține controale de rutină pentru a putea preveni anumite evoluții care periclitează viața. Toate aceste lucruri e schimbă în ani și ani de reformă. Îmi doresc după alegeri un guvern responsabil, solid, cu o politică de îmbunătățire a întregului sistem, care se poate începe într-un mandat de 4 ani, mai bine ar fi un mandat mai lung. E o temă extrem de sensibilă și sunt foarte hotărât să-i acord toată atenția

Realitatea Plus: Riscă România să aibă fonduri europene suspendate? Agențiile de rating ne-ar putea retrograda?
Klaus Iohannis: Din păcate ambele scenarii sunt posibile. Există discuții cu înalți responsabili din Comisie care ne-au spus franc; dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 mld euro din fonduri europene pentru că încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Agențiile cu siguranță vor schimba ratingul în mult mai rău. Pentru aceste cheltuieli nu există pur și simplu bani. Dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro și ratingul de țară e retrogradat. E un scenariu de groază. Oricât ne-am dori aceste creșteri, ele pot fi făcute doar după ce ieșim din această criză economică

Epoch Times: Instanța se pronunță mâine în dosarul soțului șefei DIICOT. Veți cere revocarea sa?
Klaus Iohannis: Dacă apare o condamnare cu siguranță nu va rămâne fără urmări. Mai remarc ceva, ați invocat acel aviz al CSM. Dacă are cineva curiozitatea să citească avizul, el nu s-a bazat pe acest lucru. Această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menționată în aviz, și totuși dacă se ajunge la acest scenariu nu voi sta să aștept să miște alții rotițele.

Kanal D: Ce probleme v-a reclamat Carmen Iohannis?
Klaus Iohannis: Soția mea s-a bucurat foarte mult că a reînceput școala, merge la școală cu foarte mult entuziasm, lucrurile merg bine spre foarte bine

Digi 24: Există un prag de infectări de la care se impune revenirea la starea de urgență?
Klaus Iohannis: Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență, disfuncționalitățile au fost majore. Între timp am învățat multe, știm cum să gestionăm pandemia, știm să aplicăm restricțiii locale și am toată speranța că vom reuși să stăpânim răspândirea acestei pandemii fără să reintrăm în starea de urgență, care trebuie să rămână ultima soluție și sper să nu mai ajungem acolo.

Radio România: La ce prezență la vot vă așteptați?
Klaus Iohannis: Nu m-aș aventura în a evalua prezența la vot, dar sper foarte mult să fie comparabilă cu alte alegeri de acest tip

Digi FM: Se poate ajunge la o guvernare cu FMI, dacă majorarea pensiilor intră în vigoare?
Klaus Iohannis: Noi tocmai asta vrem să evităm, majorarea taxelor și vrem o creștere economică sănătoasă. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.

COMENTARII

 1. Măi, dar de ce nu-i sperie pe nenorociți pensiile speciale? Numărul uriaș de bugetari și beneficiile lor nerușinate? Sau pensionarea haitelor la 45 de ani? DECI POMENILE/JAFUL LA BUGET NU-I SUPĂRĂ PE „STIMABILI” DAR RĂSPLATA UNEI VIEȚI DEDICATE MUNCII ȘI PLĂTIRII TAXELOR ÎI SPERIE, N-AR MAI AVEA ZILE!!!!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.