Inaintea macelului secuilor de la Siculeni, a existat in 1763 si un...

Inaintea macelului secuilor de la Siculeni, a existat in 1763 si un macel al romanilor!

0 490
Un cutezător şi înzestrat orator roman sub Dictatura de la Viena si Budapesta a fost ţăranul patriot Tănase Todoran din Bichigiu, în etate de 120 de ani (!) — (conf. Carol Gollner, op. cit. p. 45). Militînd activ pentru înfiinţarea regimentului graniceresc roman, venerabilul batran il insoteste pe liderul romanilor nasaudeni  Stefan Cutea  la Viena. Dupa multele  parlamentări pe aceasta tema,  urmează unele busculade.
Generalul-guvernator von Buccow un personaj inflexibil si obtuz, abia scapă nebătut Nu însă şi episcopul Petru Pavel Aron, pe care guvernatorul ateu  îl adusese cu sine în ipostaza de „misio­nar”…
Aceste… impacturi între „părţi” au fost “comunicate” si consi­derate la Viena drept efectele insubordonării (deşi unităţile nu depuseseră încă jurămîntul militar!), deci o veritabilă rebellio!
Se ordonă o anchetă, VENERABILUL Tănase To­doran şi alte cîteva zeci de români, socotiţi ca in­stigatori, sînt arestaţi, apoi „justiţia” aşa-zisei ra­ţiuni de stat îşi spune, cu mare spor, cuvîntul “pildui­tor” — pentru masele de romani.

In luna noiembrie 1763, Tănase Todoran este frînt cu roata, unii traşi în ţeapă, mulţi alţii spînzuraţi! (In hotarul comunei Sieuţ, din păr­ţile Năsăudului, există o înălţime care şi astăzi se numeşteDealul acăştarîlor ” — Dealul spînzuraţilor: „akasztott” în limba maghiară înseamnă „spînzurat”!. Dureroasă reminiscenţă toponimică a acelor îndepărtaţi ani de zvîrcoliri.
Urmează – după… da­tină, ca sa scape – fuga a sute si sute de familii româneşti în „codrul frate”; şi, mai cu seamă, pribegirea în Moldova si Valahia.tanase-tudoran-tras-pe-roata
Sa amintim că încă din anul 1757, Austria făcea repe­tate demersuri la Constantinopole, nădăjduind ca Inalta Poartă să facă uz de întreaga influenţă pe lîngă domnitorii din Moldova şi Muntenia, pentru ca aceştia să extrădeze
96.000 (nouăzeci şi şase mii!) de „dezertori”, (conf. Carol Gollner, op. cit, p. 119). Demersurile au esuat….
Acţiunea de conscriere a „voluntarilor” români — ca şi a celor secui — continuă să treneze, în ciu­da faptului că în cursul anului 1763 fusese înfiinţa­ta o nouă comisie recrutoare compusă din generalul baron Ziskovic Jozsef, conţii Lazar Janos şi Bethlen Miklos.
Unele din metodele de „convinge­re” la care a recurs Comisia le-am evocat mai sus:
presiuni si persuasiune… cu ţeapa şi ştreangul. In primăvara lui 1764, la numai cîteva luni după Sîngeroasa noapte de la Siculeni (Madefalva)
— despre care vom detalia, von Buccow moare subit (lumea vorbea despre “niste” blesteme)….se afirma chiar si de cronicari!
(Adrian Hamzea , din studiul Gesta Siculorum)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.