În vacanța de vară copii&tinerii merg la școală!

În vacanța de vară copii&tinerii merg la școală!

0 155


Se pare că anul şcolar 2019-2020 nu va fi îngheţat a spus ieri, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, într-o videoconferinţă transmisă pe pagina de facebook și implicit de televiziunile centrale. „În contextul informaţiilor deţinute până în prezent privind evoluţia pandemiei de SARS-CoV-2, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar şi universitar în decursul lunii iunie. În funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, aceste măsuri pot suferi modificări” a informat Ministerul Educaţiei. Totuși, calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniţă şi cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate. Acestea vor fi anunţate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor.

Subiecte de teză pe jumătate de semestru

Ministrul Monica Anisie a mai anuțat că situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note. La acestea se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. „Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie”, potrivit oficialului.
Și, pentru că nu se vrea a fi îngheţat anul, examenele de final de ciclu gimnazial, respectiv liceal vor avea loc. „cel mai probabil în luna iulie”, a afirmat Monica Anisie. Însă, pentru că mai marii de la educaţie au conştientizat că şcoala on-line – cel puţin în mediul rural – e un concept frumos, ministrul Anisie a anunţat că programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.

De asemenea, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele şi concursurile şcolare, precum şi simulările pentru examenele naţionale vor fi anulate, a mai anunţat reprezentata ministerului. Totodată, sesiunea specială a Examenul Naţional de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulată.
Studenții vor fi online. Logic Bac-ul precede accesul în învățământul superior

Admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul superior se va organiza după susţinerea Examenului Naţional de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza după susţinerea examenului de licenţă sau disertaţie.

În învăţământul superior, activităţile se vor desfăşura în mediul online. Activităţile care impun interacţiunea „faţă în faţă” vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă.


Profesorii în concediu nu în şomaj tehnic. Deocamdată!
Pe de altă parte, personalul din învăţământul preuniversitar este acum în concediu de odihnă, după cum a anunţat Luminiţa Barcari, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Excepţii sunt directorii, secretarele şi contabilii, care au trebuit să se ocupe de partea administrativă. Luminiţa Barcari a mai precizat ieri că „drepturile salariale ale profesorilor din preuniversitar nu vor fi afectate” de situaţia pandemică. Astfel, vor primi salariul la care au dreptul şi nu vor intra în şomaj tehnic.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.