In Ungaria presa guvernamentală are liber la criticat România…

In Ungaria presa guvernamentală are liber la criticat România…

0 160

Un redactor de la Rador a analizat (…tot ca un maghiar) cum este reflectată problematica specifică din România în presa maghiară. Pentru a obţine o imagine cât-de cât reală, s-au ales şase publicaţii, cu audienţă mare din presa centrală maghiară, pe care le-a monitorizat începând din 1 ianuarie 2017 până în prezent. Dintre acestea trei sunt care susţin guvernul actual (Magyar Idők, Demokrata, Magyar Nemzet) şi trei sunt ,,atât cât se …permite„,  mai critice faţă de puterea de la Budapesta (Népszava, Hvg.hu, Index.hu).

Din punct de vedere statistic- care nu spune mare lucru !- s-a  putut constata că dintre toate ţările din vecinătate, interesul presei maghiare este cel mai mare faţă de România. Multe publicaţii au corespondenţi în România care transmit regulat articole de aici. Mulţi dintre acesti ziarişti care lucrează în Ungaria provin din România, cunosc limba română şi au acces la toate informaţiile publice din ţara noastră.

În publicaţiile amintite motorul de căutare cel mai popular a găsit nu mai puţin de 3248 articole în care figurează cuvântul România. Dintre acestea, presa guvernamentală are o pondere mai mare (1852). În ceea ce priveşte tematica aleasă, am împărţit articolele în diferite categorii şi am obţinut următoarele date:

Domenii Ponderea articolelor în presa guvernamentală Ponderea articolelor în presa de opoziţie
Probleme economice 5,00% 11,00%
Politică internă românească 11,00% 28,00%
Problemele minorităţii maghiare din România 32,00% 6,00%
Relaţii bilaterale 3,00% 4,00%
Cultură 2,00% 7,00%
Sport 12,00% 17,00%
Altele (fenomene meteo extreme, accidente, fapt divers etc.) 35,00% 27,00%

În ceea ce priveşte stilul articolelor despre România, majoritatea covârşitoare a acestora (93%) sunt ştiri, informaţii, relatări de la diferite evenimente, formulate pe un ton neutru.
În aproximativ 130 dintre articole (exclusiv în presa guvernamentală) se poate observa prezenţa unor stereotipuri neargumentate (România dintotdeauna urmăreşte …asimilarea minorităţilor; se poate prezuma o anume ostilitate sau subiectivism din partea autorităţilor române atunci când tratează problemele minorităţilor naţionale, în special ale celei maghiare).
Ştiri false, vădit trunchiate despre România nu am găsit, însă peste 110 dintre articole nu sunt suficient documentate, sau se referă la fapte şi situaţii care între timp s-au schimbat.

Articole de opinie dedicate situaţiei din România sunt foarte puţine (doar 17 în total de la cele şase publicaţii). Majoritatea acestora tratează …tot problemele minorităţii maghiare din România (cenzura din presa maghiară din România (!!), incidentele de la Tabăra din Tuşnad, retragerea Ordinului Steaua României lui Kelemen Hunor etc.).
Problemele de politică internă sunt puse de obicei într-un context mai larg, european sau se face o comparaţie între politica guvernului maghiar şi român în diferite domenii). Mai ales în presa guvernamentală se poate observa o practică şi anume că situaţia din România este folosită pentru a argumenta justeţea politicii guvernului maghiar (secuii îi sunt recunoscător lui Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc (fostul premier al Ungariei, cel care recent a propus retragerea dreptului de vot cetăţenilor maghiari care nu au domiciliul în Ungaria) să meargă în Ţinutul Secuiesc şă afle ce gândesc despre el secuii etc.

În concluzie, putem constata că interesul presei maghiare faţă de România este mare. Falia care există între presa guvernamentală şi cea de opoziţie din Ungaria se poate observa şi în modul de tratare al problemelor româneşti.
În acest context, este interesant de observat că guvernul actual din România cât şi partidele care îl susţin sunt privite cu reticenţă, dacă nu chiar cu suspiciune, atât de către presa de opoziţie cât şi de cea guvernamentală. Prima consideră că nu doreşte eradicarea corupţiei, iar cea de a doua îl doua critică pentru lipsa de flexibilitate faţă de solicitările minorităţii maghiare.

(Autor: Székely Ervin, RADOR)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.