În sfărșit, vom avea o Bancă de Dezvoltare

În sfărșit, vom avea o Bancă de Dezvoltare

0 71

Ministerul de Finanţe are două jaloane de îndeplinit pe parte legislativă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă – reforma microîntreprinderilor şi reforma Codului Fiscal, iar o parte din legislaţia aprobată anul trecut a îndeplinit parţial jalonul referitor la Codul Fiscal, a afirmat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Carmen Moraru, la Conferinţa anuală privind implementarea PNRR.
Pe partea legislativă, desigur, care este probabil de cel mai mare interes, Ministerul de Finanţe are două jaloane de îndeplinit: reforma microîntreprinderilor şi reforma Codului fiscal.
O parte din legislaţia care a fost aprobată anul trecut a îndeplinit, să spunem, pentru partea de Cod Fiscal, parţial, acest jalon.
Noi estimăm că veniturile care vor fi încasate la buget, aşa cum am spus, martie, aprilie, finalul lui aprilie va fi o oglindă a rezultatelor sau a efectelor pe care legislaţia de anul trecut le va avea. Estimăm ca impactul pe creşterea veniturilor să fie 1% din PIB în anul 2024 şi 0,5% pe pachetul legislativ de anul trecut, în anii care urmează”, a spus Carmen Moraru.
De asemenea, ea a vorbit despre crearea şi operaţionalizarea Băncii de Dezvoltare, menţionând că au fost parcurse etapele intermediare de constituire a băncii, aprobarea actului constitutiv, componenţa Consiliului de supraveghere.
Banca a fost înregistrată în noiembrie anul trecut şi conducerea executivă a băncii a început deja demersurile de angajare a personalului cheie din bancă, după ce a semnat contractele de mandat în luna noiembrie 2023.
Pentru operaţionalizarea băncii, Ministerul de Finanţe beneficiază de asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale şi din partea Băncii Europene de Investiţii.
Carmen Moraru a afirmat că se doreşte ca Banca de Dezvoltare să devină operaţională în scurt timp şi să fie un partener al Guvernului în dezvoltarea proiectelor.

Obiectivele strategice ale BID sunt:
a) facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii;
b) asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii;
c) sprijinirea procesului de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat;
d) furnizarea de asistenţă tehnică.
BID se înființează ca societate pe acțiuni de tip închis, instituție de credit, persoană juridică de drept privat, deținută pe toată perioada de funcționare de statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar unic, sub supravegherea Băncii Naționale a României, cu repectarea prevederilor Regulamentului nr.4/2023 emis de BNR care reglementează cerinţele privind evaluarea adecvării membrilor organului de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul băncii de dezvoltare.Capital social subscris este de 3 miliarde lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul comerțului este de 119 milioane lei, diferența urmând a se achita în 2 tranșe până la finalul anului 2024.Misiunea generală a BID este de a sprijini dezvoltarea economică şi socială, competitivitatea economică, inovarea şi creşterea economică sustenabilă, în scopul remedierii disfuncţionalităţilor de pe piaţa financiară, pe baza unei analize independente ex-ante.Obiectul de activitate al băncii, tipurile de activități desfășurate atât în nume propriu cât și în nume și cont stat, beneficiarii țintă sunt cele deja prevăzute de cadrul legal aplicabil în vigoare. BID beneficiază de garanția statului pentru executarea principalului aferent obligaţiilor de plată asumate în nume şi pe cont propriu de către bancă, precum şi pentru executarea tuturor obligaţiilor de garantare asumate de către aceasta, în cazul în care obligaţiile respective nu beneficiază de nicio altă garanţie.
Vă reamintim, în 2015 Dragnea si Valcov au vrut să pună bazele unei bănci de dezvoltare care să funcţioneze în interiorul EXIMBANK şi să utilizeze reţeaua teritorială a CEC-ului. Ce s-a petrecut cu cei doi, se știe, au ajuns în pușcărie.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.