In sfarsit se iau masuri!

In sfarsit se iau masuri!

0 86

Se pare ca s-au trezit – sau au fost reziti – si inspectorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, care au dat ieri, in urma unui raid, amenzi de 58.000 de lei pentru patru dintre magazinele cu ierburi ciudate. Alte cinci ar putea primi sanctiuni de 150.000 de lei si unele vor fi inchise tempora, se spune intr-un comunicat de presa..

Ca istoric, se poate vedea ca, dupa ce mai mulþi tineri din tara au murit in urma consumului de plante etnobotanice, printre care si Special Gold (praf comercializat drept sare de baie), iar premierul Emil Boc a cerut ministrului Sanatatii o lege prin care sa se interzica vanzarea plantelor cu efect halucinogen, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a dispus controale si in magazinele de profil brasovene, cu toate ca in urbea noastra nu s-au petrecut inca evenimente dramatice.
Astfel, ieri, inspectorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Brasov au controlat zece asemenea unitati.
Potrivit lui Ionut Spataru, directorul coordonator al CJPC, in noua dintre acestea s-au constatat deficienþe grave, care pun in pericol sanatatea si chiar viaþa consumatorilor. Caci pe langa lipsa avizelor de functionare, este mai grav faptul ca produsele au avertismente incomplete, ambigue si chiar aberante.
“Pe sarea aceea de baie scrie ‘Interzis persoanelor sub 18 ani, produsul nu este recomandat consumului uman. Este toxic, poate produce ameteala, stupoare si fasciculatie musculara.’ Atunci carui consum, sub ce forma, este interzis?”, se intreaba, uluit, seful Comisariatului brasovean.
S-a mai constatat ca deficientele de etichetare tin si de lipsa precizarii continutului, a compozitiei, dar si a documentelor originale de import, astfel ca nici nu se poate verifica acuratetea traducerii.
“Pe noi asta ne intereseaza, sa protejam sanatatea si securitatea oricarui consumator, iar asta se poate face daca omul stie ce contine produsul pe care il cumpara, ce efecte, ce reactii adverse are si astfel decide in cunostinta de cauza”, a explicat Ionut Spataru.

Cam putin ce s-a facut, dar este totusi un prim pas spre, sa speram, inchiderea definitiva a acestor agazine care, in fond, pun bazele obisnuirii cu consumul de droguri.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.