În judeţul Braşov, sunt așteptați la urne 519.538 de alegători, dintre care...

În judeţul Braşov, sunt așteptați la urne 519.538 de alegători, dintre care 248.670, în municipiul Braşov

0 164

Duminică,10 noiembrie 2019, în România, au loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al României, al cărui mandat va fi de cinci ani. Conform legislaţiei, este declarat ales candidatul care a întrunit la aceste alegeri prezidenţiale, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente (50% +1 din voturi). În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu obţine mai mult de jumătate din voturi, se va organiza al doilea tur de scrutin în data de 24 noiembrie, la care vor participa numai primii doi clasaţi în primul tur.
În judeţul Braşov, au fost amenajate 455 de secţii de votare, dintre care 182 în municipiul reşedinţă de judeţ. La nivelul judeţului, pe listele permanente sunt înregistraţi 519.538 de alegători, dintre care 248.670  în municipiul Braşov. Pentru scrutinul de duminică, judeţul Braşov a primit 571.540 de buletine de vot.

În cazul în care se află în localitatea îşi are domiciliul sau reşedinţa, alegătorul poate vota numai la secţia de votare la care este arondat. O persoană cu mobilitate redusă, poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.
Dacă este în altă localitate decât cea în îşi are domiciliul sau reşedinţa, alegătorul îşi poate exprima opţiunea la orice secţie de votare.
Tot conform legislaţiei, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator şi persoanele care asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea. Cererea se depune cel mai târziu în preziua votării şi trebuie însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile. 
Pot solicita urna specială şi persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situaţie, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central. De asemenea, urna mobilă este asigurată şi pentru spitale.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.